Hrvatska: I cena plina leti u nebo, čeka li nas spirala poskupljenja? 1Foto: EPA-EFE/ MARTIN DIVISEK

Nakon jučerašnjeg skoka cena goriva, a posebno dizela koji je prvi put skuplji od 11 kuna, u Hrvatskoj se postavlja pitanje što će biti s cenama ostalih roba i usluga. Jer vrlo često rast cene goriva povlači lančanu rekaciju i drugih poskupljenja. Sve se to događa i u uslovima probuđene inflacije. 

Iz HEP-a poručuju da trenutno ne razmišljaju o poskupljenju električne energije. Zaliha plina ima dovoljno za celu grejnu sezonu. A cena mu je danas u Evropskoj uniji i Britaniji skočila 25 odsto.

No, sve ovo dolazi u godini kada inflacija od nule u zimskim mesecima može do kraja godine mogla narasti do 3,5 posto mesečno.

Cijena plina leti u nebo, ali cena energije iz obnovljivih izvora poslednjh godina je padala i sada je stabilna. Tako da je jasno da ćemo dugoročno morati sve više ulagati u obnovljivu energiju, koja će nam dati stabilne cene i veću nezavisnost.

Do kad inflacija?

„Ja mislim da bi u Hrvatskoj inflacija mogla ostati u ovoj i idućoj godini dva odsto, sledeće godine čak i nešto ispod. Ne treba zaboraviti da je ove godine toliko poremećaja. Oni će napraviti veliki bazni efekt koji će se dogodine isduvati“, smatra Hrvoje Stojić, ekonomski analitičar PBZ – CO obaveznog mirovinskog fonda.

Uz energetsku krizu, na inflaciju utiče i niz poremećaja u dobavljačkim lancima u svetu, kao i strukturni poremećaji koje je napravila pandemija. A to znači da bi vreme jeftinijih naftnih derivata moglo biti prošlost?

U ovom prelaznom periodu između klasične i zelene energetike nema sumnje, moglo bi biti još dosta kriznih situacija.

Zelena energija – budućnost

I energetska budućnost Evrope je u osetljivom trenutku tranzicije prema zelenoj, obnovljivoj energiji, koja bi se u uslovima rasta cena nafte i plina, trebala i ubrzati.

„Cjena plina leti u nebo, ali cena energije iz obnovljivih izvora poslednjh godina je padala i sada je stabilna. Tako da je jasno da ćemo dugoročno morati sve više ulagati u obnovljivu energiju, koja će nam dati stabilne cene i veću nezavisnost“, poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari