Hrvatski premijer o prodaji dela Fortenova grupe: Nisu obavestili ni nas, ni upravu kompanije 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata obavestio je hrvatsku javnost da je kupio udeo ruske Sberbank u vlasništvu koncerna Fortenova, bivšeg Agrokora, ali hrvatske vlasti i sama kompanija nemaju o tome nikakve službene informacije, piše Radio slobodna Evropa.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je na margini sastanka Berlinskog procesa sa vidljivom rezervom komentarisao vest da je investitor iz UAE Saif Alketbi od Sberbanke otkupio 43,4 odsto udela koncerna Fortenova od ruske državne Sberbank, koja je trenutno pod evropskim sankcijama.

„Ovo što se dogodilo sada je da iz Sberbank nisu nikoga informisali, ni nas ni Upravu Fortenove. Videćemo uopšte o kome se radi, je li transakcija zakonita i da li je stvarni ulagač ovaj gospodin koji se sada pojavio u medijiima, uz PR agenciju. Moramo jako dobro sagledati što se tu sve događa. Nama je najbitnije da kompanija normalno funkcioniše“, rekao je Plenković.

On je podsetio da se hrvatska Vlada izborila za izuzetak u EU za prodaju udela Sberbanke do 31. oktobra, jer je to kompanija dugo najavljivala i postojao je interes da se to reši.

Prema navodima medija, kupovini Sberbankovog udela, kako piše RSE, u Fortenovi usprotivio se nemački osiguravajući div Allianz, koji je u Hrvatskoj vlasnik AZ penzionog fonda.

Ranije danas saopšteno je da je ulagač iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Saif Alketbi postao vlasnik 43,4 posto udela u hrvatskoj Fortenova grupi, koje je do sada držala Sberbanka.

U okviru Fortenova grupe posluje i Merkator S u Srbiji, sa trgovinskim lancima Idea, Roda, Merkator.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari