Holding Junajted grupa SA iz Luksemburga u vlasništvu dve kompanije koje kontroliše ruski biznismen Igor Šamis zainteresovana je za ulaganje u Železaru Smederevo, saopšteno je juče iz kabineta potpredsednika Vlade Srbije Jovana Krkobabića.


On je razgovarao sa Šamisom, vlasnikom kompanija Plzen stil iz Češke i Bumaš AD iz Rusije (udružene čine holding Junajted grupa SA), koji je izrazio spremnost da njegova kompanija investira u železaru. Kompanije u Šamisovom vlasništvu specijalizovane su za proizvodnju u oblasti metalurgije i mašinogradnje. Čeličana Plzen stil u Češkoj ima tradiciju dugu 150 godina, a nastala je spajanjem nekadašnjih Škodinih fabrika čelika. Podsećanja radi, Krkobabić je i ranije razgovarao sa predstavnicima stranih kompanija koje posluju u industriji čelika, pa je tako krajem februara primio delegaciju ukrajinskog Donjeckstila. Ta kompanija u svom vlasništvu ima dve čeličane, rudnike uglja i proizvodnju koksa koja se meri milionima tona. Donjeckstil je po kapacitetu, u regionu, među pet vodećih proizvođača čelika. Preuzimanjem Železare Smederevo, ta kompanija bi ušla među top 3 i efikasnije iskoristila vlastite resurse, ugalj i rudu, jer su vodeći proizvođači uglja za koksovanje i koksa u čitavom regionu i među tri najveća u proizvodnji samog uglja. Kako Danas saznaje u dobro obaveštenim izvorima, priča sa Donjeckstilom je znatno ozbiljnija, odnosno Ukrajinci su zainteresovaniji za železaru od holdinga iz Luksemburga.

Sa druge strane, Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ ističe da su sve informacije o potencijalnim strateškim partnerima za Železaru Smederevo plod predizborne kampanje.

– Ne bi me iznenadilo da srpski političari svake nedelje počnu da održavaju kontakte sa predstavnicima čeličana širom sveta. U praksi od toga nema ništa, jer dok god traje kriza u industriji čelika ne može se očekivati da bude pronađen kupac za Železaru Smederevo – objašnjava Veselinović. On dodaje da nije čuo za kompaniju Junajted grupa SA, ali da to ništa ne znači, jer se kompanije koje proizvode čelik sve češće odlučuju na objedinjavanje.

– Ne vidim razlog i logiku zašto bi holding koji ima proizvodnju čelika u dve zemlje i svoje proizvode može da plasira na tržišta Evropske unije i Rusije uopšte razmišljao o kupovini Železare Smederevo. Donjeckstilu bi odgovarala kupovina, ali oni, bar zasad, nisu izrazili takve pretenzije.

On ističe da se kupac za Železaru Smederevo može naći tek nakon okončanja kize u industriji čelika. Znak da se neka kompanija zaista interesuje za strateško partnerstvo u železari biće kada delegacije eksperata počnu redovno da dolaze u Smederevo i ispituju mogućnost strateškog partnerstva.

– Kupovina železare nije posao koji se može realizovati brzo. Pre nego što se Ju es stil odlučio za akviziciju u Srbiji, delegacije te kompanije su mesecima dolazile iz Sjedinjenih Američkih Država u Smederevo kako bi ispitale u kakvom je stanju fabrika i vredi li je kupiti. Kada i ako se nešto slično opet desi znaćemo da indicije za kupovinu zaista predstavljaju realnost – objašnjava Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari