Indija potpisala trgovinske sporazume sa četiri evropske zemlje 1Foto: Pixabay/Pexels

Indijska vlada je danas potpisala trgovinske sporazume sa Islandom, Norveškom, Lihtenštajnom i Švajcarskom kojim se najavljuje više od 100 milijardi dolara investicija i potencijalno stvaranje milion novih radnih mesta u Indiji u sledećih 15 godina, saopštili su zvaničnici.

Potpisivanju sporazuma u Nju Delhiju prisustvovali su indijski ministar trgovine i industrije Pijuš Gojal, te ministri spoljnih poslova Islanda i Lihtenštajna Bjarni Benedikson i Dominik Hasler, kao i ministri trgovine Švajcarske i Norveške Gi Prmelin i Jan Kristijan Veste.

Sporazum obuhvata trgovinu robom i uslugama, promociju i saradnju investicija, intelektualnu svojinu, državne nabavke, trgovinu i održivi razvoj i rešavanje sporova koji će omogućiti indijskim izvoznicima pristup evropskim i svetskim tržištima.

Prema odredbama sporazuma Indija se sa svoje strane obavezala da će značajno smanjiti uvozne carine na industrijske proizvode iz te četiri evropske zemlje koje čine Evropsko udruženje za slobodnu trgovinu (EFTA).

U saopštenju vlade se navodi da ovaj sporazum između Indije i EFTA donosi značajne ekonomske koristi, kao što su bolje integrisani i otporniji lanci snabdevanja, nove mogućnosti za preduzeća i pojedince, što će dovesti do povećanja trgovinskih i investicionih tokova, otvaranja novih radnih mesta i ekonomskog rasta.

Ministar Gojal je rekao da je ovo prvi put da je Indija potpisala sporazum sa nekim važnim ekonomskim blokom u Evropi. Indija takođe radi na sklapanju trgovinskog sporazuma sa Britanijom i Evropskom unijom.

Parmelin je, govoreći u ime zemalja članica EFTA, rekao da „zemlje EFTA dobijaju pristup rastućem i velikom tržištu. Naše kompanije nastoje da prošire svoje lance snabdevanja kako bi ih učinili otpornijim. Indija će, zauzvrat, privući više stranih investicija iz EFTA, što će se na kraju pretvoriti u povećanje broja radnih mesta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari