Industrijska proizvodnja zabeležila rast od 5,8 odsto u avgustu 2023. godine u odnosu na avgust 2022. 1Ilustracija Foto: (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Industrijska proizvodnja u Srbiji u avgustu 2023. godine veća je za 5,8 odsto u odnosu na avgust 2022. godine, a u odnosu na prosek 2022. godine veća je za 0,6 odsto, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Industrijska proizvodnja u periodu od januara do avgusta ove godine u odnosu na isti period prethodne godine veća je za 2,4 odsto.

Posmatrano po sektorima, ako se poredi avgust ove i prethodne godine, zabeležen je rast u rudarskom sektoru od 17 odsto, u sektoru prerađivačke industrije rast od 2,4 odsto, a u sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabeležen je rast od 16,6 odsto.

Prema ovim podacima, eksploatacija ruda metala doživela je rast od 36,7 odsto kada se uporede avgust ove i prethodne godine.

Pored toga, proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda skočila je za 44,6 odsto, takođe, proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata doživela je rast od 32 odsto.

Sa druge strane, proizvodnja pića doživela je pad od 14,6 odsto, a delatnost štampanja i umnožavanja audio i video zapisa opala je za 17,6 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari