Institucije na Kosovu najavljuju probleme sa snabdevanjem strujom, pozivaju na štednju 1Foto: Beta/Milan Timotić/EV

Kosovska elektrodistributivna kompanija (KEDS) saopštila je danas da su povećana tražnja i smanjenje proizvodnje izazvali skok cena električne energije širom Evrope i da je duboka energetska kriza u Evropi zahvatila i Kosovo.

„Pored enormnih cena, potreba za električnom energijom značajno je ograničila i komercijalne mogućnosti. Na tenderima koje smo nedavno održali, u većini slučajeva nismo prihvatili nijednu ponudu. U slučaju ponude, ispisuju se ekstra visoke cene prema tržišnim uslovima“, navodi sa u saopštenju KEDS-a.

Prema podacima KEDS-a, u prvoj nedelji jula cena na mađarskoj berzi bila je 348 evra po megavatu, dok je u poslednjoj nedelji cena porasla na 735 evra, te da takvi skokovi cena već leti čine situaciju veoma nesigurnom.

KEDS je pozvao potrošače „da stvore mehanizme uštede i da grejanje svojih životnih prostora usmere iz alternativnih oblika za sezonsku zimu“.

Potrebe za električnom energijom Kosova premašuju proizvodne kapacitete, posebno tokom zime.

Kosovo ima kapacitet da proizvede oko 800 megavata na sat, dok njegove potrebe u zimskim danima dostižu i do 1.300 megavata na sat. Ovu razliku obično uvozi iz inostranstva.

Na osnovu statistike institucija na Kosovu, domaćinstva su glavni potrošači ukupne električne energije proizvedene u zemlji.

Kancelarija regulatora energetike na Kosovu je 8. februara ove godine odobrila skuplje tarife za struju, za koje se navodi da će važiti do 31. marta 2023.

Poskupljenje je, međutim, pogodilo samo one potrošače koji troše preko 800 kilovata na sat, u roku od mesec dana.

Kancelarija regulatora energije na Kosovu je ranije, početkom godine dala preporuke o tome kako da uštedi na električnoj energiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.