"Ovo je borba za egzistenciju porodice": Ispovest jednog od dva radnika JP Pošta Srbije koji su obustavili rad u Kladovu 1Foto: Privatna Arhiva

U celoj opštini Kladovo, dva radnika JP Pošta Srbije su obustavila rad. Jedan od njih, Dragan Butarević iz Kostola kod Kladova, kaže za Danas da je ovo borba za egzistenciju porodice.

Dragan Butarević, ima 52 godine, a u pošti radi 13 godina. Trenutno radi na poziciji šalterskog radnika i opskrbljuje dve pošte u opštini Kladovo – Veliku Vrbicu i Korbovo.

Prema njegovim rečima, spontana obustava rada radnika Pošte je počela 24. oktobra u Novom Sadu, i odatle je krenulo nezadovoljstvo radnika, a zatim se proširilo na celu Srbiju.

“Mislim da su rad obustavili između 3.000 do 5.000 radnika, nisu svi. Čuo sam da se sprema suspenzija, ali rešenje do mene i mog poštara nije došlo još uvek. Vidim po društvenim mrežama da je već počelo da stiže. Očekujemo i mi da nas suspenzija neće zaobići. Možda već od ponedeljka, ne znam tačno”, kaže on.

Sagovornik Danasa kaže da on i njegov poštar uprkos svemu nastavljaju sa obustavom rada, jer kako on ističe, “ovo nije samo borba za njihovu platu”.

“Ovo je borba za egzistenciju porodice. Sindikati nisu učestvovali u obustavi rada, niko nas nije organizovao. Ovde nema politike već samo muka”, kaže za Danas Dragan Butarević.

Kaže, da poštari žive kao i sav narod. Plata poštara je od 55.000 do 57.000 dinara, dok on ima od 58.000 do 62.000 dinara, zavisno od broja dana u mesecu.

“Radim osam sati dnevno. Radimo od ponedeljka do petka. Ja sam u pošti, dok poštar obilazi teren. Nosi penzije, novac, pisma, račune, sve šta je stiglo”, kaže on.

Dragan kaže, kolika im je plata, njegov kolega koji je sa njim u obustavi rada, radi još jedan posao da prehrani porodicu.

“On nakon posla od 17 do 23 sati noću vozi taksi u Kladovu. Ja ne mogu trenutno zbog situacije u kući, ali razmišljam da krenem i ja. Imam dva deteta, dva studenta. Kako da ih izdržavam. Kako da platim stan i troškove”, sa tugom govori Dragan.

Dragan napominje da samo jedan mesec detata na studijama košta oko 500 evra, koliko je njegova mesečna plata.

"Ovo je borba za egzistenciju porodice": Ispovest jednog od dva radnika JP Pošta Srbije koji su obustavili rad u Kladovu 2
foto Amir Hamzagić/ATAImages

Takođe, Dragan kaže da je Vlada Srbije usvojila zahteve, ali da ih je potpisala sa sindikatima.

“Oni nisu ni učestvovali u obustavi rada. To su tri sindikata koja su više vezana za poslovodstvo pošte nego za nas”, zaključio je on.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari