Istraživali smo kolika plata je dovoljna za normalan život u Srbiji: Ovo je tačna cifra

Ostavite komentar


  1. 114.000 je dovoljna plata za zivot, ali samo ako i muz i zena zaraduju po 114.000

  2. Samo objasnite šta znaci: “da bi porodica normalno živela, potrebno je 120.000 din”? To znaci da jedno u porodici radi?

  3. 80% stanovništva znači umire od gladi jer je na minimalcu, malim penzijama ili uopšte nema nikakva primanja. To je Vučićevo zlatno doba. Ostvariće mu se san da Srbija postane ekonomski tigar kada sirotinja izumre i ostanu samo bogati.

  4. mislim da je glavni problem u ovoj racunici sto je podatak o prosecnoj plati od 74.000 nastelovan i ne odgovara realnosti. Ovaj podatak se steluje pre svega iz marketinskih razloga, ali i da bi penzije novih penzionera bile sto manje.

  5. 114000 динара је довољно ако немате стамбени кредит и оба или више чланова породице раде. Кад је само један члан породице запослен та сума није довољна низашта. Увек су ме нервирала оваква недовршена истраживања која само загребу површину а никако реалне проблеме са којима се сусрећемо свакодневно.

  6. Neka mi neko napiše tačnu računicu kako 4-člana porodica da izgura mesec sa 980-1.000e ?!

  7. U Beogradu je uz cene komunalija I ostalih troskova I 100.000 malo,dok je na jugu I po selima I 50.000 premija

  8. ovo je cifra samo da se normalno preživi do kraja meseca.Gde su režije, neka odeća, obuća, oprema za bebe, decu, školski pribor, bar jeda izlazak u bioskop, pozorište, za neku knjigu, registracija vozila, lekove? itd.Nismo mi konji, koji samo treba da rade i posle da se najedu.Minimalac je dovoljan da se preživi do sledećih izbora, ko bude dočekao

  9. Sta to ima veze ,boranija od tetkica(cistacica) nema minimalac, drzava krsi zakon.Tuzis, izgubis, jos traze sudske troskove!!!!Sta reci, koja crna korpa.

  10. A moja penzija 17000,00 rsd drzava kaze da je meni dovoljno da zivim ali drzavi je u interesu da sto vise penzionera pomre i nesmatra ih da treba da zive

  11. Ma kakve socijalne karte i jos veca i komplikovanija administracija. Celokupan koncept socijalne zastite bi trebalo zameniti prostim konceptom univerzalnog osnovnog dohotka – svaki gradjanin, neuslovljeno bilo cime, dobija od drzave odredjeni dohodak.

  12. lako je za graske neradnike njima je sve prilagođeno a šta je sa nama na selu poljoprivrednba penzija 1150o din od koje treba platiti struju lekove ogrev hranu ne podrazumeva se da seljak penzioner radi sa svojih 78 god a u gradu penzioner ima banju svuda veliko prodaje sa popustima i ostale benefite da se vozi godiuni dana za 405 dinara to na selu nema

  13. Da minimalac u osnovi nemoze biti isti za prodavca I naprimer nekog ko radi u fabrici,jer uslovi I napor nisu isti , a to niko ne spominje,zatim oni povecaju minimalac I plate a inflacija I cene isto skacu,onda to dodje na isto,☺

  14. Ko god ima šansu, treba da beži odavde. 50godina je ceo život, čuj 20 godina, sramota kako se frljaju sa decenijama našeg jednog jedinog života.
    Samo kofer i paljba na vreme deco. Ne zaludjute se da će biti bolje. Neće nikad biti.

  15. Potrebna plata za normalan život?
    Četvoročlane porodice ili samca. Nisam našao u tekstu.

  16. Треба да гладујемо док Јоргованка, Ана, и остала булумента прима 5 и 6000 евра.
    Мотку и све разбуцати.

  17. Jeste dovoljno ako ćeš ići peške ako nećete izvesti ženu i decu bar jednom mesečno u neki restoran i ako nemate kredit koi ste uzeli da bi renovirali kuću zato što ne možete da uštedite od plate.

  18. Докле да нам се по годину дана унапред најављује повећање пензија. Многи то неће дочекати!

  19. Aj voleo bih da neko izbaci cene tih osnovnih životnih namirnica u turističkom mestu u grčkoj a da su jeftinije od naših. Kako možete tako nešto javno da kazete uopšte?! Diskreditujete time sve ostalo sto ste rekli sto možda i nije laz ili loše.

  20. Ekonomski „Tigar“ pojeo meso,a ovi na svadbama krompir,za obicnu raju ostale „gloginje“?

  21. Cisto sumnjam da je potrebno 980 eu . Bar jos tolko jer kod nas se menjaju cene preko noci . Pozz

  22. Ja i žena imamo oko 155.000. Sa dvoje dece od 17 i 19 godina to je apsolutno malo. Samo za kredit i gorivo dajemo 39000, plus sve ostalo. I da se razumemo, kola nisu luksuz. Odavno je to standard i potreba, i tako se treba i ponašati. Ovde su sve cene prepumpane, naročito hrana i gorivo, a sve zbog toga što je budžet prazan

  23. Nigde u kapitalizmu prosečna plata nije dovoljna za život….zato svi rade po dva tri posla paralelno kako bi stigli do pristojnih primanja. Problem je što na Balkanu većina nerado i loše obavlja svoj jedini posao po saboterskom parolom „ne može me niko platiti onoliko malo koliko malo ja mogu da radim…i onda naravno, svima sve manje i manje…

  24. Не разумем…, од необразованог становништва преко мафијашких структура до тога да та земља ништа не производи !
    Па наравно да све се купује и потребно је више него било где другде…

  25. Za 25 radnih dana sa 4.subote i 6.nocnih smena sa toplim obrokom regresom primila sam 58000.00 dinara…da li je to realno…nije…vise sam bila na poslu nego kuci…sada mi vi recite da li moze od toga da se zivi…i koliko covek moze da izdrzi ovim tempom…980e ja mogu samo da sanjam…

  26. Upropastila nas SNS mafija jer 10 godina idemo u nazad i sada se poredimo sa Makedoninom i Albanijom.. Zlatno doba provodimo u blatu..

  27. Koja prosecna plata neko ima minimalac, neko 100 000 evra (da bi poboljsao prosek). Neko jede kupus neko meso u proseku svi jedemo sarme.

  28. Koliko je penzionera pomrlo od nemastine i nebrige lekara, jer ne mogu da se lece kod privatnika nemaju novca .

  29. Mi građani Srbije čudan smo narod.Nikada u istoriji nismo bili zadovoljni.Sve belosvetske nepravde preživeli smo.Para da imamo „jedno kilo“, postavili bi pitanje „a zašto nije dva kila’?Mala primanja,male penzije,velike dažbine,a normalno nema šanse da pređeš ulicu od automobila.Mobilni boli glava.Odakle stigoše te pare?

  30. Minimalna plata je za minimalni zivot.
    Pristojna plata je za pristojan zivot.
    Ne moze neko ko je u sebe ulozio minimalan trud da ocekuje pristojan zivot.
    Ne znam zasto se stalno vracamo u socijalizam/komunizam gde svako „prima po potrebama“ a ne po sposobnostima.

  31. Moji mesecni racuni od kuce su 30-40 hiljada dinara, hrana 60 hiljada dinara a imamo zakonsku obavezu da ne idemo goli po ulici. E sad da li je normalno imati auto i promeniti sredinu na odmoru, otici na svadbu…ne znam

  32. Vučić i lažni doktor nauka vode zemlju u inflaciju.
    Pre deset godina moja penzija je bila daleko veća od prosječne plate a danas posle Vučičeve krađe jednogodišnje penzoe moja penzija je đnršto manja od prosječne plate. Vučić i njegovi lopovi iz Srpske Nazadne Sranke su se obogatili a narod osiromašio.

  33. Supruga i ja imamo 170.000 fiksnog prihoda. Oboje radimo dodatno. Sa jednim detetom i kreditom za stan mi bukvalno grcamo poslednjih godinu dana. Nismo išli na more, ne izlazimo u restorane. Prihod za pristojan život je 3000€, sve ispod toga je preživljavanje.

  34. Imao sam platu od oko 500 eura, direktor mi promeni rešenje i sada imam 350. Veli da mi je tolika plata sada dovoljna bez obzira što sam poboljšao kvalitet poslovanja.

  35. Meni nista nije jasno iz ovog teskta, osim da su nam primanja niska.
    Ova cifra koja se spominje jel to po clanu domacinstva? Znaci oko 500 hiljada za cetvoriclanu porodicu? Ili je ovih 100 i nesto dovoljno za porodicu?? Od koliko clanova.

  36. Ne znam šta Vi podrazumevate pod pristojan zivot, ali tročlana porodica ne može da živi pristojno bez 200000 hiljada mesečno pod uslovom da ima svoj stan i neodplacuje kredit.

  37. Svi se žalite na niska primanja.Niko se ne upita zašto su kod nas osnovne životne namirnice skuplje nego u mnogim drugim zemljama .Pobunite se malo i protiv nakupaca prekupaca i ostalih mafijaša .Neka cene vrate u normalu a ne da se oni enormno bogate.

  38. Onda nam ne treba EU ko ce da ceka 50-godina i taman da ih stignemo oni pobegli jos100g
    Da se mi pridruzimo nama slicnim i nema frke,polako u lepu buducnost.

  39. Supruga i ja imamo ukupnu penziju oko 500 evra,Nemamo kola,na more ili u banje nismo otišli od 1991.god.Najveći troškovi su nam lekovi,infostan,struja i internet.Iako smo obadvoje sa VSS sramota nam je da kažemo da sebi ne mogu priuštiti posetu pozorištu ili sl. manifestaciji.Kad Vučić daje pomoć penzionerima daje isto i onima koji imaji sto hiljada kao i onima koji imaju 15 hiljada.Verujte,da mi se više gadi slušati kako smo u svemu najbolji,kako smo div Balkana,a u stvari smo jad i beda u odnosu na sve zemlje u okruženju.Laž i lažovi su danas na ceni .Pitam se dokle više.

  40. Imamo mi Kisicku Ministarku.
    Koliko para ostavi na mesečnom nivou po salonima lepote ,prodavnica obuće i odeće?

  41. Prosledite ovo „istraživanje“, AV, Siniši Malom, Jorgovanki, & ostaloj SNS „eliti“, koja nas preko „njihovih okupiranih medija“, svakodnevno „bombarduju“, „lepim“ vestima „za građane“!

  42. Ni to nije dovoljno ukoliko ne smatramo da smo svinje iz brloga kako nas je komunizam naučio.

  43. To što ste vi izračunali, ni blizu nije dovoljno za pristojan život. Duplirajte sumu, pa onda možemo tek da razgovaramo da li je to ta suma. Ono šta država i istraživački centri smatraju pristojnim životom, dijametralno se razlikuje od stvarnosti i mišljenja građana, kao i njihovih realnih potreba i onoga šta je stvarno pristojan život dostojan čoveka. Zato mi je muka kad pročitam ovakve dubioze i euforične tvrdnje kako imamo „istorijska“ povećanja plata i penzija, kako polako prestižemo plate zemalja u okruženju i kako smo lideri u svemu pa i u povećanjima plata i mnogo boljem!? životu građana.

  44. Za noramaln zivot je potrebno minimalno 150000 ,po clanu,jos ako aimate 2 mala dedeta to je da se prezivi! A plus stambeni kredit! Ali mi smo srbija covek mora da radi 2 ili 3 posla da bi preziveo nikada nama nece biti bolje mmi smo neuredjena drza i neslozan narod! A nemamo ni politicare koji bi nirmalno razmisljali da rade za drzavu

  45. Ovo treba vlast da pročita detaljno! I svi njeni “ veliki stručnjaci “ sa kojima se hvale..

  46. Ja mislim da je realno reci da ko hoce da promeni zivot na bolje pocne da uci I radi neki poso preko kompjutera.

    Ni ja nisam nikad bio nastrojen da radim u IT, Ali bolje Velika Plata I okej poso nego nemastina.

  47. Sve bi moglo da bude daleko bolje nego što je kada vlast ne bi bila korumpirana.Samo generalni štrajk na nivou cele države bi mogao pomoći da se ova vlast smeni

  48. Kojih crnih 74000…????Da li se vi pravite da ne znate da se u Vucicevim stubovima srpsje ekonomije,gigantima radi za 40-45 000.Mislim da je rast kancerogenih oboljenja direktno povezan sa gladju ovog jadnig naroda…Narod jede jeftine mesne preradjevine i drugo otrovno smece samo da utoli glad…

  49. Pa diktator kaze da se u Srbiji nikad nije bolje zivelo i vise gradjana nijeislo na more?

  50. Zivot u ovoj državi je sramota, za nas , obične radnike. Moje dete kreće na fakultet, stan je 300e mesecno, samo najam stana… ostalo necu da spominjem…. A , tek laži o prosečnoj plati, muka mi je svaki put.

  51. Staje sa penzionerima koji primaju,16.000 dinar.Oni su osuđeni na vazdih i vodu.Užas,tuga..

  52. Koga se tiču obični ljudi? Političari uzimaju šakom i kapom, a dodeljuju siću zaposlenima u školama, u nekim državnim institucijama… Sit nikada nije gladnom verovao…

  53. Prosecna plata u Srbiji NIJE 74.000 neko oko 45.000.Uzmite prosek obicnih radnika po fabrikama,trafikama,marketima i td.. pa cete imati realno stanje prosecne plate.

  54. A šta je normalno?
    Sa 120000 din ne može da se kupi stan, auto ili putuje za 4clanu porodicu. Ispod 2000€ po plati nema pristojnog života. Sa 120000 din će svi biti siti obučeni u jeftinim prodavnicama i bez neke perspektive da se to promeni.

  55. Koji sindikati danas funkcionišu i ko koga predstavlja u rešavanju ovih i sličnih pitanja. Da neko pravilno zastupa radničku klasu koja je u manjini ne bi se produžile godine za odlazak u penziju. Što se tiče plate za normalan život u privatnom sektoru se drugačije zaradjuje nego u državnom. Ako nema dovoljno profita ne može biti ni pojedinačna zarada dovoljna za život…

  56. Ne vredi nam ni povećanje minimalca na 100 hiljada, kad ogroman broj ljudi prima manje od minimalca. Što na crno, što im se vodi da imaju manje radnih sati (od 100%), pa čak mogu da budu plaćeni manje jer imaju “manje radnih sati”. Takvih je po zvanicnoj statistici 200 hiljada…

  57. Nedavno sam na TV video da se u BiH predlaze zakon da minimalna plata iznosi 1000 konvertibilnih maraka, sto je ekvivalent 500 evra ili u nasem novcu malo manje od 60.000 dinara. E pa Srbijo, nazdravlje s 40.000 dinara i najvisim BDPom u Evropi!

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 11. i 12. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.