Iz Niša odlazi još jedan kooperant Benetona, 170 radnika ostaje bez posla 1Niš Foto: B. Cvejić (arhiva)

Kompanija Tesil industrija grupa, koja je kooperant Benetona, odnosno Olimpias grupe kao dela Benetona, otpustiće 170 radnika, uglavnom žena, nakon što je ušla u likvidaciju zbog posledica epidemije korona virusa i vanrednog stanja, saopštili su poslovodstvo i radnici te kompanije.

U obrazloženju za pokretanje likvidacije, koje je potpisao dosadašnji direktor Tesial industria grupe Nikola Barko, navodi se da „ne postoji finansijska i poslovna opravdanost za dalje obavljanje delatnosti“.

– Usled poremećaja i višemesečne krize na tržištu tekstilnih proizvoda, što je izazvalo i drastičan pad potražnje za našim uslugama, projekcije budućeg poslovanja društva su izuzetno negativne, na šta je dodatno (presudno) uticalo proglašenje vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije zbog širenja zarazne bolesti Covid 19, kao i sve donete prateće mere, uključujući posebno poslednje mere o ograničenju broja radnika u smenama- navodi se u obrazloženju.

Šef odborničke grupe DS u Skupštini grada Miodrag Stanković pozvao je danas nadležne u gradu i državi da “hitno preduzmu odgovarajuće mere i spreče masovna otpuštanja koja slede nakon ukidanja vanrednog stanja, a pre svega da se obezbede sredstva koja će pomoći firmama da opstanu i zadrže svoje zaposlene”.

– Šta je sa „ekonomskim merama“ Vlade Srbije, koje su najavljene kao „najbolje u Evropi“? Da li su obezbeđena sredstva za realizaciju tih mera, ili država zarobljena od strane SNS brine samo kako da za 100 evra obezbedi glasove da bi ostali na vlasti? Zar je bitnije da se obezbede sredsta za kupovinu glasova nego da se obezbedi opstanak firmi koje zapošljavaju veliki broj ljudi?- naveo je Stanković u saopštenju.

Prema nezvaničnim informacijama, još dva kooperanta Benetona (Olimpias grupe) navodno se spremaju da napuste Niš. Do sada je već otišao kooperant Benetona (Olimpias grupe) “Nora Serbia”.

Italijanski Benton je, inače, kupio imovinu tekstilne industrije Niteks 2011. godine, a 2016. godine je neposredno poslovanje u toj fabrici prepustio Olimpias grupi, koja je njegov deo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari