Svetski dan čistog vazduha, 3. novembar, dan je kada je posle više od pola veka postojanja zaustavljena stara topionica RTB Bor. Nakon četiri godine izgradnje i perioda uhodavanja od devet meseci, od utorka je proizvodnja u potpunosti prebačena u novu topionicu.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

– Uspeli smo da iznad Bora više ne bude sumpor-dioksida. Vazduh je danas čistiji nego u Beogradu, Kostolcu, Smederevu, o čemu svedoče pouzdani podaci koji se mogu videti na veb-sajtu Agencije za zaštitu životne sredine Srbije – izjavio je generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski.

On je podsetio da je nova topionica završena 23. decembra prošle godine, potom su usledila tri meseca hladnog uhodavanja, a u martu i početak njenog rada.

– Bilo je planirano da se proces uhoda za godinu dana, a mi smo to uspeli za sedam meseci. Uporedo je radila i stara, da bismo pretapali hladni materijal koji se stvara kao normalna tehnološka pojava – naglasio je Spaskovski.

Direktor Topionice i rafinacije RTB Bor Boban Todorović navodi da osim što neće biti emisije sumpor-dioksida iznad dozvoljenih granica, biće ostvarene i uštede, pošto je stara topionica koristila oko 40.000 tona uglja godišnje, dok nova kao gorivo koristi sumpor iz tehnološkog procesa.

Inače, 28. juna 2011. godine ozvaničen je početak radova na gradnji nove topionice, na kojima je bilo angažovano više od 800 radnika, domaćih i stranih kompanija, a za izgradnju nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Boru utrošeno je 250 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari