Đedović u Boru: Ulaganja u životnu sredinu dobijaju pun smisao završetkom ove topionice 1Foto: Srbija Ziđin Koper

Prvog dana marta potpaljena je fleš-peć u rekonstruisanoj topionici u Boru.Oprema koja se dosad koristila u sistemima gde se odvijaju glavni metalurški procesi, poput konvertora, energane, anodnih peći i elektrolitičke rafinacije, nije bila modernizovana u pogledu potrošnje goriva, jer su se i nakon delimične rekonstrukcije agregata 2015. koristili tradicionalni izvori energije, kao što su drvo, ugalj i mazut.

To je povećavalo i emisiju ugljen-dioksida i otežavalo i kontrolu zagađenja i potrošnje energije u topionici, onemogućavajući prilagođavanje metalurgije zahtevima koji se odnose na čistoću, nisku emisiju ugljenika i zaštitu životne sredine.

-Ulaganja u životnu sredinu dobijaju pun smisao završetkom ove topionice. Osim višestruke koristi za kompaniju, zaposlene, državu, ova topionica doneće ono što građanima Bora nedostaje decenijama – kvalitetniji vazduh i bolje uslove rada. Ovako veliki projekti nose sa sobom i veliku odgovornost prema lokalnoj zajednici i zadatak države je da zajedno sa građanima i rukovodstvom kompanije radi na iznalaženju najbržih i najodrživijih rešenja u interesu zaposlenih, ali i ljudi koji ovde žive generacijama – rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović na svečanosti koja je u borskoj topionici upriličena danas povodom početka zagrevanja fleš-peći.

Nadležni u kineskoj kompaniji koja je decembra 2018. postala strateški partner, podsećaju da je menadžment Srbija Ziđin Koper po preuzimanju RTB-a Bor uradio procenu proizvodnih kapaciteta i opreme koja se koristi u tehnološkom procesu, kao i sistema za zaštitu životne sredine i pokazatelja potrošnje energije u TIR-u.

Već 2019. je kineskom Institutu za projektovanje “Nerin” poverena izrada projekta proširenja proizvodnog kapaciteta i tehničke rekonstrukcije borske topionice, a zbog realizacije tog projekta, u aprilu prošle godine proizvodni proces u topionici je zaustavljen.

Đedović u Boru: Ulaganja u životnu sredinu dobijaju pun smisao završetkom ove topionice 2
Foto: SRbija Ziđin Koper

– Rekonstruisana topionica će umesto mazuta, uglja i drugih visokozagađujućih goriva koristiti čist prirodni gas, pa i koncentracija praškastih materija neće prelaziti pet miligrama po normalnom kubnom metru, što je u skladu sa ekološkim standardima Evropske unije. Takođe, otpadne industrijske vode biće prečišćavane i ponovo korišćene u proizvodnji, a ukupna emisija ugljenika biće smanjena na 0,62 tone ugljen-dioksida po toni proizvedenog katodnog bakra – kazao je generalni direktor Srbija Ziđin Koper Đen Siming na svečanosti povodom potpaljivanja fleš-peći.

On je podsetio i da je kompanija 2021. samo u izgradnju sistema za prečišćavanje dimnih gasova investirala 30 miliona dolara.

Prema njegovim rečima, postrojenje za odsumporavanje se odmah pokazalo kao izuzetno efikasno, pa je već te godine emisija sumpor-dioksida smanjena za preko 90 procenata.

Kazao je takođe da je projekat tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje TIR-a trajao dve i po godine i u njega je investirano 320 miliona dolara, pri čemu je, od te sume, samo u sisteme za zaštitu životne sredine uloženo 100 miliona dolara.

-Osim nadogradnje fleš-peći na originalni sistem, ostala postrojenja su novoizgrađena. Reč je o novoj metalurškoj tehnologiji i opremi koja je vodeća u ovoj industriji. Kada topionica počne da radi proizvodićemo 180 do 200 hiljada tona katodnog bakra visoke čistoće godišnje, oko tri tone zlata i 700 hiljada tona sumporne kiseline. Vrednost godišnje proizvodnje biće veća od dve milijarde američkih dolara, a Bor će postati zelena, niskougljenična i održiva baza obojenih metala u Srbiji, ali i u Evropi – kazao je Đen Siming.

Bor je danas moderan rudarski grad sa velikim privrednim rastom i ima najveću prosečnu zaradu u Srbiji po glavi stanovnika, ocenio je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

– Siguran sam da će ovaj projekat kroz primenu najsavremenijih tehnologija i svetskih standarda u oblasti zaštite životne sredine promeniti pravac razvoja zelenog rudarstva – rekao je Milekić.

Nadležni navode da u naredne četiri nedelje fleš-peć treba da dostigne temperaturu od 1.200 stepeni i do kraja marta, kada će biti izlivena i prva anoda, biće u punoj kondiciji da pretapa 114 tona koncentrata bakra na sat.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari