Glasno za omladinu Bor: “Insistiranje na kolektivu je alat kojim se Ziđin služi u masovnoj manipulaciji nad stanovništvom Bora i Majdanpek” 1Grad Bor Foto: J.B.K. / Danas

“Grupa građana Glasno za omladinu nije želela da se oglašava povodom protesta u Krivelju jer smatramo da svaka politizacija skupa može biti kobna po njih, ali je situacija došla do kritične tačke gde je potrebno obavestiti javnost i izneti stav”, kažu iz Glasno za omladinu iz Bora.

Prema njihovim rečima, generalni direktor Zijina gospodin Ćiu Guodžu u jednom od niza propagandnih tekstova i izjava od strane Ziđin Kopera izjavio da “mi dišemo kao jedno što predstavlja direktno i sramotno mešanje u živote Borana i radnike Ziđina”.

“Insistiranje na kolektivu je samo alat kojim se Ziđin služi u masovnoj manipulaciji nad stanovništvom Bora i Majdanpeka. Koristeći staru Rimsku taktiku divide et impera (zavadaj pa vladaj) meštanima Krivelja su data dva modela iseljenja, ali pod uslovom da se izabere jedan, a oba modela odgovaraju jednoj grupaciji a drugoj, čime se gaze osnovni postulati našeg Ustavnog uređenja, da imamo pravo na individualnost. I ovo je namerno urađeno kako bi se podelilo selo Krivelj”, objašnjavaju iz Glasno za omladinu.

Ističu da je druga strana, kako navode, sramna “peticija”, ako se tako može nazvati parče papira koju potpisuju radnici pod pretnjom otkaza, kojom se traži od državnih organa da se omogući Zijinu nesmetan rad, a istu prate patetične priče u medijima kako neko hrani svoju decu i porodicu.

“Očigledno da Ziđin ima empatiju prema svima samo ne prema onima koji su najugroženiji, a to su Kriveljani – njih je potrebno satanizovani. Realna činjenica je da Ziđin ima najveću empatiju prema svom profitu, i ni prema kome drugom što pokazuje i stanje prava radnika u ovoj kompaniji kao i uslovi rada”, kažu oni.

Iz Glasno za omladinu kažu, da scenario koji se dešava podseća na dešavanja u Majdanpeku na Starici.

“Imamo proteste zbog ugroženosti od kompanije, imamo prinudne odmore zbog “nerazumnih” meštana, u medijima se spominje nacionalna mržnja prema kinezima – te je ostao samo da se nađe Kineski državljanin koji će biti pretučen i mašina čija će kabina biti spaljena (jer je to najjeftiniji deo rudarske mašine) pa da državni organi imaju razloga da razbiju proteste, a da na kraju jedino profitira kompanija Ziđin i niko više”, objašnjavaju iz Glasno za omladinu iz Bora.

Zgog toga, kako dodaju, Iz svega gore navedenog traže od državnih vlasti da smire situaciju i da pokažu saosećanje prema kriveljanima koji su najugroženiji u ovoj situaciju.

“Njih pozivamo da se ujedine jer imaju pravo da za svoje vekovno ognjište dobiju najpovoljnije uslove, i niko nema pravo da im određuje da moraju da žrtvuju deo svog ognjišta zarad drugih. Od Ćiu Guodžu tražimo da se javno izvini građanima Bora i Majdanpeka i da shvati da je ovo zemlja slobodarske tradicije gde se svačije individualno mišljenje mora poštovati, a ne iznositi uvredljive činjenice da neko diše kao jedno. Krajnje je nepristojno da se on izjašnjava o stavovima drugih ljudi i da time nameće njegovo mišljenje kao legitimno  – a pogotovu što on nije nosilac suvereniteta ove države nego njen gost”, kažu oni.

Od Aleksandra Milikića, gradonačelnika Bora, zahtevaju da organizuje pregovore, koji će bit javni i emitovani na televiziji sa regionalnoj pokrivenošću, jer, kako oni ističu, “ovde jedino javnost štiti ljude od sprege korupcije i krupnog kapitala.

“Pozivamo sve da se situacija smiri i da se pre svega štite nosioci suvereniteta Republike Srbije koji su najugroženiji – a u ovom slučaju to su meštani sela Krivelj”, zaključuju oni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari