SSP Bor: Ovo nije borba između radnika i meštana sela, već borba za poštovanje zakona Srbije 1Foto: SSP Bor

“Meštani sela Veliki Krivelj već godinama žive u nehumanim uslovima, kuće im se bukvalno ruše jer su okruženi kopovima, putevi su im upropašćeni mehanizacijom Zijina, upada im se bez dozvole na imanja, otimaju kilometri imanja, u otkupu zemlje se ne poštuju zakoni niti cene koje je propisala Poreska uprava”, kaže Narodna poslanica i predsednica Stranke slobode i pravde (SSP) iz Bora.

Prema njenim rečima, kao reakciju na teror nad njima i na to što ne uživaju nikakvu zaštitu države, , meštani Krivelja, odlučili su se na blokade saobraćaja za vozila kompanije Zijin i vozila koja dopremaju repro materijal potreban za rad kompaniji Zijin.

“Umesto da popriča sa njima i ispuni bar jedan od uslova, jer se uslovi tiču isključivo poštovanja zakona ove države, kompanija se odlučila pošalje radnike rudnika Novo Cerovo na prinudni odmor gde će dobijati 85 odsto od plate. Ni to nije bilo dovoljno, pa je kroz kompaniju krenula i peticija u kojoj navodno radnici sami traže da meštani sela prekinu sa blokadom. I to je nešto nečuveno. Kompanija Zijin tera radnike u praktično obračun sa meštanima sela”, kazalaje Irena Živković.

Dodaje da ono što je bitno i što treba da znaju je da Zakon o radu kaže da prinudni odmor za svakog radnika pojedinačno može da traje samo 45 radnih dana.

“Svi Borani moraju da razumeju da ovo nije borba između radnika i meštana sela i da niko od nas ne treba da „zauzima stranu“. Ovo je borba za poštovanje zakona države Srbije. I na toj strani treba da smo svi zajedno. Takođe smatram da je ovo trenutak kada mora da reaguje i Vlada RS”, poručila je poslanica iz Bora.

Slaviša Karabašević, član SSP-a i eko pokreta EKO Agende 1935, kaže da se ne radi o blokadi kompanije nego o iznuđenom potezu meštana, o očajničkom potezu, o reakciji na blokadu koju svi meštani oko rudnika imaju već pet godina.

“Nama je blokiran život. Naša izvorišta su nestala. Naše vode su blokirane. Vazduh nam je blokiran. Mi nemamo pravo na vazduh, ili je prašina ili dim. Ovo je poslednja opomena. Ovo je reakcija na jedno bezvlašće, jednu destrukciju celog ovog terena koja nije u skladu sa zakonom, što je i Upravni sud nedavno potvrdio, i mi moramo da se usprotivimo na jedini način koji nam je preostao. Dovedeni smo na ivicu ponora, a korak nazad je naše smaknuće”, kazao je on.

On je obratio i svim eko organizacijama da ih podrže jer je, kako on ističe, “ovo očajnička situacija”.

“Ovde se sve postiže ucenom. U Zjinu rade radnici iz svih sela. Oni nam na ulici kažu:“Istrajte“, a vi govorite o nekim peticijama. Niko nam od njih nije na ulici rekao da prekinemo sa blokadom jer se ovo tiče i njih, ali se boje da ne izgube i posao”, zaključio je Karabašević.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari