Ziđin Koper dogovorio sa sindikatima povišicu od 16 odsto 1Foto: MRE/ Emilija Jovanović

Generalni direktor kompanije Srbija Ziđin Koper Ću Goudžu i predstavnici sindikata kompanije potpisali su danas u Vladi Srbije aneks Kolektivnog ugovora, kojim je osnovna zarada od ove godine povećana oko 16 odsto, pa će prosečna neto plata iznositi približno 144.000 dinara.

Dokument koji je sa predsednicima šest reprezentativnih sindikata u ime poslodavca potpisao generalni direktor Srbija Ziđin Koper u prisustvu ministarke energetike i rudarstva Dubravke Đedović Handanović i ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna prava Nikole Selakovića, rezultat je dvomesečnih pregovora o novoj ceni rada, saopštilo je MRE.

„Plate preko 6.000 zaposlenih u Srbija Ziđin Koper su i pre dogovorenog povećanja daleko premašivale lokalni nivo prihoda po glavi stanovnika i bile oko 45 odsto veće od proseka u Srbiji. Nakon dogovorene nove cene rada, po kojoj će radnicima biti obračunata i isplaćena plata za januar 2024, osnovna zarada biće veća oko 16 odsto, pa će prosečna neto plata iznositi približno 144.000 dinara“, rekao je Ću Guodžu dodajući da pored osnovne zarade, kompanija zaposlenima isplaćuje naknadu za topli obrok u visini 17 odsto prosečne zarade u Srbiji, kao i regres za godišnji odmor od 121.200 dinara godišnje.

Dubravka Đedović Handanović je navela da je od uspostavljanja strateškog partnerstva sa nekadašnjim RTB Bor, Srbija Ziđin Koper za pet godina investirala oko 2,6 milijardi dolara, podsetivši da je kompanija među prva tri izvoznika u Srbiji i da je na ime raznih poreza i naknada uplatila blizu 500 miliona dolara u budžet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari