Izveštaj MOR-a o tržištu rada: Blago povećanje nezaposlenosti u 2023. godini 1Foto: Pixabay/ID 12019

Globalni rast zaposlenosti ove godine biće samo jedan odsto, za polovinu manje nego prošle godine, navodi se u novom izveštaju Međunarodne organizacije rada.

Nezaposlenost u svetu će se blago povećati u 2023. godini, ističe MOR, za oko tri miliona, na 208 miliona, što odgovara globalnoj stopi nezaposlenosti od 5,8 odsto.

Trenutno globalno ekonomsko usporavanje će, kako se ističe u izveštaju MOR-a, verovatno primorati više radnika da prihvate niže kvalitetne, loše plaćene poslove kojima nedostaje sigurnost posla i socijalna zaštita.

Pored nezaposlenosti, „kvalitet posla ostaje ključna briga“, navodi se u izveštaju, dodajući da je „pristojan rad od suštinskog značaja za socijalnu pravdu“.

Decenija napretka u smanjenju siromaštva oslabila je tokom krize zbog pandmeije virusa korona, a uprkos početku oporavka tokom 2021. godine, kontinuirani nedostatak boljih mogućnosti za posao će se verovatno pogoršati, kaže studija.

Trenutno usporavanje znači da će mnogi radnici morati da prihvate poslove nižeg kvaliteta, često sa veoma niskom platom, ponekad sa nedovoljno radnih sati.

U izveštaju se ističe i globalni jaz u zapošljavanju.

Pogoršanje tržišta rada je uglavnom zbog novonastalih geopolitičkih tenzija i sukoba u Ukrajini, neujednačenog oporavka od pandemije i stalnih uskih grla u globalnim lancima snabdevanja, navodi se u izveštaju,
i zajedno je stvorilo uslove za stagflaciju – istovremeno visoku inflaciju i nizak rast – prvi put od sedmadesetih godina prošlog veka.

“Ženama i mladima je znatno gore na tržištu rada. Na globalnom nivou, stopa učešća žena u radnoj snazi iznosila je 47,4 odsto u 2022. godini, u poređenju sa 72,3 odsto za muškarce. Ovaj jaz od 24,9 procentnih poena znači da na svakog ekonomski neaktivnog muškarca postoje dve takve žene”, navodi se u izveštaju MOR-a.

Osim toga, MOR ističe kako se mladi od 15 do 24 godine suočavaju sa ozbiljnim poteškoćama u pronalaženju i zadržavanju pristojnog zaposlenja.

“Njihova stopa nezaposlenosti je tri puta veća od stope odraslih. Nije zaposleno 23,5 odsto mladih, isto tako nisu ni u obrazovanju ili obuci”, naglašeno je u izveštaju MOR-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari