Izvoz pšenice iz Srbije podbacio, kukuruz se više prodaje na inostranom tržištu 1Foto: Pixabay/Nottmpictures

Izvoz pšenice iz Srbije tokom 2020. godine i 2021. izgubio je trku sa kukuruzom, pa će ove godine biti izvezeno oko 500.000 tona, umesto očekivanih više od milion tona, rekli su danas izvoznici tog poljoprivrednog proizvoda.

Zastoj u prodaji pšenice na domaćem tržištu radi izvoza nastao je kada je sredinom januara cena skočila naglo sa 15-16 dinara na 22-23 dinara, pa su proizvodjači smanjili ponudu za prodaju u očekivanju daljeg rasta cene.

Taj „vakum“ u trgovini pšenicom iskoristili su izvoznici kukuruza i zauzeli barže, pa je to dodatno usporilo njen izvoz iako je sada povećana ponuda.

Direktor udruženja malinara i fabrika testenina „Žitounija“ Zdravko Šajatović rekao je za Betu da je od jula prošle godine do februara ove godine izvezeno 430.000 tona pšenice, a od oktobra do marta oko 1,86 miliona tona kukuruza.

„Od oktobra 2020. godine, posle berbe, kukuruz je imao prioritet u izvozu pa je ostvaren odličan rezultat za pet meseci i ako se nastavi do septembra trebalo bi da se izveze oko tri miliona tona“, rekao je Šajatović.

Dodao je da je kukuruz prodat na stranim tržištima po cenama od 14,5 do 23 dinara po kilogramu i da je prošle godine izvezeno više od tri miliona tona.

Stručni konsultant firme „CHS Srbija“, koja je medju najvećim izvoznicima pšenice i kukuruza, Miroslav Debeljsčki rekao je da na inostranom tržištu više nema interesovanja za kupovinu pšenice i da će se izvoziti samo ona koja je do sada kupljena od domaćih proizvodjača.

„Puna su skladišta do sada kupljene pšenice koja će se izvoziti do kraja aprila, a kupci je više i ne traže zato što se bliži žetva i nova će biti jeftinija oko 20 evra po toni“, rekao je Debeljsčki.

Dodao je da su domaći proizvodjači očekivali cenu od 25-26 dinara po kilogramu i da su smanjili ponudu u vreme kada je trebalo da se najviše izvozi, a očekivalo se da će se inostranom tržištu prodati oko milion tona.

Debeljsčki je rekao da je teško proceniti koliko još ima pšenice za prodaju jer je rasuta po malim skladištima, a da će se tokom aprila izvoziti već kupljena pšenica koja čeka na transport, ukupno oko 100.000 tona.

On je rekao da je kukuruz još tražen na svetskom tržištu i da će se, od prošlogodišnjeg roda od oko osam miliona tona, izvesti više od tri miliona tona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari