Jak dinar pumpa deficit

Od početka godine manjak u trgovinskoj razmeni Srbije sa svetom porastao 30 odsto

Ostavite komentar


  1. Ako se dinar pusti niz vodu i euro naglo ojaca, tada bi nam plate bile 370 e i najnize u celoj eu i sire, odliv radne snage je vec osetno primetan i sada ovde ostaje samo onaj ko nema gde i stari nemoci ljudi. Od plate 500 e. jos dugo dugo nece biti nista ma koliko je av obecavao i manipulisao ekonomskim cinjenicama.

    1. Jedan nebitan detalj, detaljčić takoreći…plata od 500eur mora da se zaradi..500eur plate je ukupo 810eur za poslodavca…1. Treba poslodavac koji može da isplaćuje tolike plate-profitabilan biznis(motanje kablova, tekstil, šrafljenje automobila koje su drugi dizajnirali, itd), niskoprofitabilni poslovi koji postoje u Srbiji nikad neće doneti 500eur plate.2. Visoko profitabilni biznisi traže dugoročnu stabilnost, znanje i iskusne i vredne radnike 3. Da bi se došlo do znanja mora negde da se nauči..Srbija je kasnila oko 30god za tehnologijom i nema kadrove..nema ni obučene radnike koji nisu imali gde da nauče…4. I zapad je, nekada, na početku industrijalizacije imao niske plate. Srbija započinje izgradnju konkurentne privrede 100 godina posle zapada(čije plate i standard tražimo), socijalistička privreda nije bila konkurentna i održiva, bazirala se na stranim kreditima..5. ne postoji ni minimalan konsenzus u zemlji..neki bi da opet bude sve državno, neki nisu ni počeli da reformišu javni sektor, postoje dve vrste radnika, zaštićeni u javnom sektoru koji za malo posla dobiju veće zarade, i potpuno nezaštićeni u prvatnom sektoru koji rade puno a primaju manje..i dalje ne razumem zašto se makar umanjenjem poreza ne uslove poslodavci da daju veće plate..recimo smanje se porezi za proizvodne ranike sa 62-63% na 40%..tu je već značajna razlika i plata bi se približila snu od 500eur..6. Nepostojanje privrede (kao 2000te BDP-6,5milijardi usd-manje od siromašnih afričkih zemlja, 2017 BDP 42 milijarde USD, primer Slovačka sa manje stanovnika BDP 120 milijardi USD), i mukotrpna izgradnja i otvaranje radnih mesta je proces, prvo se ljudi uposle, pa kad poslodavci konkurišu jedan drugom u traženju radne snage, odnosno kad postoji deficit radne snage, onda rastu i plate, pod uslovom da postoje biznisi koji su visokoprofitabilni..ovi ostali, kadd budu morali da plate više, zatvoriće fabrikei optići tamo gde su plate 250eur..u Bangladeš ili Indiju(naši takmaci i konkurenti).

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.