Japanska centralna banka saopštila je da se treća po veličini ekonomija u svetu oporavlja zahvaljujući rastu potražnje u drugim zemaljama. I mada je u aprilu ponovo zabeleženo povećanje trgovinskog deficita, Banka Japana odlučila je da ne menja strategiju udvostručavanja monetarne baze u cilju dostizanja inflacije od dva odsto i pokretanja ekonomije posle dve decenije stagnacije.

Japan je u prethdnom kvartalu ostvario ekonomski rast od 3,5 odsto, ali taj trend ne prate i rezultati koji se odnose na povećanje izvoza i podsticanje korporativnog investiranja. Japanski trgovinski deficit je u aprilu dostigao nivo od neočekivanih 879,9 milijardi jena (8,6 milijardi dolara), pošto je oslabljana valuta podigla troškove uvoza. Deficit u martu iznosio je 362,4 milijardi jena.

Izvoz je u odnosu na april prošle godine povećan za 3,8 odsto na 56,3 milijardi dolara, dok je uvoz porastao za 9,4 odsto i iznosio je 64,9 milijardi dolara, prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija. Trgovinski deficit je dostigao rekordnih 83,4 milijardi dolara u prethodnoj fiskalnoj godini koja je završena u martu. Vrednost jena je oslabila više od 20 odsto u odnosu na američki dolar i evro, a očekuje se da će njegov pad dovesti do oporavka izvoza. Oporavak američkog i drugih većih tržišta takođe su podstakli rast tražnje za japanskim proizvodima. Slabija valuta, međutim, uticala je na povećanje troškova uvoza sirove nafte i gasa, čija je potražnja u Japanu porasla posle zatvaranja većine nuklearnih elektrana u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari