Jasnić falsifikovao i sastav Organizacionog odbora Univerzijade 1Foto: Medija centar

Organizacioni odbor Univerzijade 2020, koji čine predstavnici studentskog sporta i sedam ministara na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, osnovan je na osnovu dokumenta koji je falsifikovao Siniša Jasnić, saznaje Danas.

Naime, odluka o sastavu Organizacionog odbora doneta je, prema papirima, na sednici Izvršnog odbora Univerzitetskog sportskog saveza Srbije održanog. Problem je, međutim, što u zapisniku sa te sednice, koji je prosleđen članovima, nije uopšte bilo reči o osnivanju Organizacionog odbora. Vladi Srbije je, međutim, dostavljena druga verzija zapisnika sa te sednice.

– Očekujem poziv premijerke Ane Brnabić za razgovor o statusu Univerzitetskog sportskog saveza Srbije kao organizatora Univerzijade koja će se 2020. održati u Beogradu. Istina je da smo taj poziv očekivali i ranije, ali nam je drago što je premijerka na sastanku Organizacionog odbora Univerzijade otvorila pitanja na kojima mi insistiramo, pitanje legitimiteta Siniše Jasnića koji se predstavlja kao predsednik USSS i način na koji je potrošen novac iz državnog budžeta namenjen za Univerzijadu – rekao je za Danas profesor Dejan Madić, novoizabrani predsednik USSS-a i naglasio da je cilj te organizacije da se zaštiti studentski sport, ali i da je obavezna da reaguje kada je novac u pitanju jer je reč o sredstvima svih građana.

Prema rečima Miloša Obradovića, delegata ispred Sportskog udruženja Univerziteta u Beogradu u Skupštini USSS-a, „već se ušlo u komunikaciju oko utvrđivanja termina za sastanak sa premijerkom“.

– Ona je na samom sastanku Organizacionog odbora pružila veliku pomoć univerzitetskom sportu kako bi se razrešili problemi i održale sportske igre – objasnio je Obradović.

Podsetimo, na čelu USSS-a je do kraja marta ove godine bio Siniša Jasnić, koji je bez odluke Skupštine tog udruženja osnovao preduzeće Univerzijada 2020 radi organizovanja te sportske manifestacije u Beogradu, i sebe postavio za direktora. Nekoliko dana nakon registracije u APR-u, iz budžetske rezerve preko Ministarstva omladine i sporta stigla je uplata od 143 miliona dinara od kojih je oko 70 miliona (570.000 evra) preneto odmah na račun Evropske univerzitetske sportske asocijacije (EUSA) navodno radi izrade master plana. Na računima evropskog udruženja taj novac se nije pojavio, a potom je objavljeno da je master plan uradio domaći stručnjak za 30.00 evra. Istovremeno, na Skupštini USSS-a krajem marta, jednoglasnom odlukom 12 prisutnih od ukupno 15 članova, smenjen je Jasnić i na mesto predsednika izabran Dejan Madić. Jasnić je odbio da napusti funkciju. Pre dva dana njegov mandat je prvostepenom presudom osporio i Privredni sud u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari