Javni dug stvarno već na 58 odsto BDP-a

Držanjem procene pada privrede na 1,8 odsto vlasti prikazuju manju zaduženost od realne

Ostavite komentar


  1. Verujem da je javni dug znatno veci od onog koji se prikazuje. Treba proveriri da li su uknjizeni svi krediti iz Kine. Praksa Kine je da neke od kredita ne peijavljuje MMF-u, pa da se za njih sazna tak kada dodju na naplatu.
    Za Turski tok se ne zna pouzdano ko je investitor, to jest vlasnik, Verovatno se radi o firmi Transgas d.o.o., cerki istoimene rusko-srpske kompanije sa sedistem u svajcarskom poreskom raju Zug. Verovatno je za taj projekar drzava Srbija dala garanciju.
    Unutrasnji javni dug je veci za nekoliko milijardi evra, koliko iznose nenaplativa poreska potrazivanja (to su oni famozni spiskovi). Drzava treba da ih otpise ili barem rezervise, ali to uporno odbija, posto bi to znacilo povecanje budzetskog deficita, a to bi znacilo i novo zaduzivanje. U medjuvremenu ispastaju potrazioci PDV-a, poljoprivrednici za subvencije, ali i ostali nepovlasceni korisnici Budzeta, kojima isplate kasne i vise od godinu dana.
    I jos jedan detalj. Na sajtu Uprave za javni dug stoji stanje sa 30.11.2019. Da li je to slucajno ostalo, ili je to tiha pobuna tamosnjih savesnih sluzbenika?

  2. Branabic i Sortirovska – tako dve pogresne zene za politiku. Dodajte i Mihajlovicku i dobijate vrh neznanja i buke bez svrhe.

    Nama su potrebne zene u politici kakva je Marinika, Natalija iz Ne davimo Beograd, rektorka BG Univerziteta… hrabre zene koje se bore i kada imaju samo da izgube, a ne samo kada nesto mogu da ucare.

  3. Iako zele svim silama da drze dinar pod kontrolom, tesko ce im to poci za rukom. Realna vrednost dinara je oko 200 din, sto ce se uskoro i dokazati. Nema stranih investicija, doznaka iz inostranstva, izvoza, a dospele obaveze po kreditima drzave dolaze na naplatu. Kada puste dinara, javni dug skace na preko 70%, plate padaju na ispod 400 e, Ekonomska kriza pretvorice se u drustvenu. Ulice ce biti prepune.

  4. Sreca je da je ova vlast od 2014. godune do pocetka korona krize smanjila javni dug sa 74% na 50% BDP, pa sada, u krizi, kada se sve drzave sveta zaduzuju zbog KORONE, moze da se zaduzi 5 milijardi evra a da ukupni dug ne predje 60%. Od sledece godine, zahvaljujuci vakcini, svetska privreda ce se stabilizovati, a time i nasa privreda. Nastavicemo 2021 tamo gde smo stali pocetkom 2020.

    1. Sreca je sto je 2014. g. VLADA povecala PDV sa 18 na 20%, sto je podigla sve druge poreze, takse i akcize, uvela nove akcize na el. brojila, smanjila plate, otela od penzionera nekima i preko 20%, a posto nije bilo dovoljno za fiskalnu konsolidaciju zaduzila je drzavu za 15. milijardi eura/15.000.000.000 /. a javni dug nam je pao ZATO sto su promenili metodologiju racunanja BDP-a, tako da nam je za jedan dan on sa 36 povecan na 45 milijardi eura, naravno vestacki. Naravno ti si ZASLUZIO sendvic.

    2. Loša ti je matematika. ako je 24 mlrd EUR 52% od BDP, nakon kredita od 5 mlrd EUR dug će biti 29 mlrd EUR to je 29/24×52=62.8% BDP i nije manje od tvojih 60%. Ali sreća naša da ova vlada ima priglupe sledbenike pa može da lupeta do mile volje.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.