Jedan deo sindikata EPS-a traži "hitan sastanak" sa direktorom zbog nove funkcije predstavnika drugog dela sindikata 1foto (BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ)

Predstavnik dela Sindikata radnika u Elektroprivredi Srbije (EPS) Milan Đorđević izjavio je danas da je od novog v.d. direktora tog akcionarskog društva Dušana Živkovića tražio hitan sastanak, kako bi razgovarali o predstavniku sindikata u Nadzornom odboru jer imenovani Miodrag Ranković ne ispunjava uslove i protivzakonito je postavljen.

„Uputio sam pismo Živkoviću sa zahtevom za hitan sastanak jer imenovani Miodrag Ranković ne ispunjava uslove za člana Nadzornog odbora, pošto je lažirao izbore i tvrdi da je na njima pobedio“, rekao je Đorđević za Betu i naveo da je izabran na legalnim izborima Sindikata radnika EPS-a.

Đorđević je zbog tvrdnji Rankovića da je pobedio na izborima koje je organizovao pokrenuo sudski spor.

I da je Ranković stvarni predstavnik sindikata, kako je rekao Đorđević, on ne ispunjava uslove za člana Nadzornog odbora koji treba da zastupa interese sindikata u tom telu jer nema fakultetsko obrazovanje.

Dodao je da ukoliko Živković ne ispuni zahtev da će upotrebiti sve vidove sindikalne borbe protiv postavljenog Rankovića.

Đorđević je rekao da je za predstavnika sindikata u Nadzornom odboru predložio rudarskog inženjera zaposlenog u „Kolubari“, ali da je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović nakon što joj je dostavljena njegova biografija odbila predlog i postavljen je Ranković.

Ministarstvo se, kako je rekao, pri izboru Rankovića poziva na činjenicu da EPS više nije javno preduzeće jer je transformisan u zatvoreno akcionarsko društvo i da predstavnik sindikata ne mora da ima visoku stručnu spremu, što je predviđeno Zakonom o javnim preduzećima.

I smenjeni vršilac dužnosti direktora EPS-a Miroslav Tomašević, nakon što je članove Nadzornog odbora predložila jedini član Skupštine EPS-a, ministarka Đedović, odbio je da potpiše izbor Rankovića u Nadzorni odbor jer ne ispunjava uslove, a pojedini stručnjaci smatraju da potpis Tomaševića nije bio neophodan.

Članovi Nadzornog odbora su Norvežani, bivši državni sekretar Oluf Ulset, koji je predsednik tog tela, magistar ekonomije sa iskustvom rada na visokim pozicijama u više ministarstava Norveške Per Sanderud i stručnjak za energetiku sa iskustvom rada na visokim pozicijama norveške energetske kompanije Statkraft Hilde Baken.

Članovi Nadzornog odbora sa državljanstvom Srbije su i Vladan Živanović koji je, kako se navodi u biografiji, vodio poslednjih pet godina kancelariju Euroneta, zatim Dejan Ostojić, vodeći specijalista za energetiku u Svetskoj banci, Igor Petković koji dolazi iz bankarskog sektora i Miodrag Ranković iz redova Sindikata radnika EPS-a.

Za izbor generalnog direktora treba da bude raspisan konkurs, a izbor Živkovića na tu funkciju je samo privremeno rešenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari