Kako doći do radne dozvole za jedinstveno tržište Otvorenog Balkana? 1foto Miroslav Dragojević Danas

Od 5. marta preko portala www.euprava.gov.rs svi građani Srbije uz jednostavnu proceduru moći će da kreiraju svoj ID broj Otvorenog Balkana što je preduslov za podnošenje zahteva za slobodan pristup tržištu rada u Severnoj Makedoniji ili Albaniji, saopštila je Privredna komora Srbije.

Državljani Severne Makedonije i Albanije svoj ID broj Otvorenog Balkana kreiraju na svom nacionalnom portalu elektronske uprave.

Državljani Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koji žele da se zaposle u nekoj od članica Otvorenog Balkana ili su već pronašli poslodavca, potrebno je da poseduju ID broj Otvorenog Balkana koji kreiraju elektronskim putem, u par koraka.

To podrazumeva da korisnik ima elektronski identitet na svom nacionalnom Portalu elektronske uprave, a zatim u par koraka kreira sebi ID broj Otvorenog Balkana.

Korisniku će ID broj Otvorenog Balkana odmah biti dodeljen, a na adresu elektronske pošte dobiće i sertifikat o dodeljenom ID broju u vidu elektronskog dokumenta.

Nakon toga, zainteresovani može da pristupi portalu elektronske uprave odredišne zemlje (zemlje u kojoj namerava da se zaposli) i podnese zahtev za slobodan pristup tržištu rada.

Odredišna zemlja nakon provere donosi konačnu odluku, a najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Nakon dobijanja odobrenja zainteresovani može biti zaposlen, pod istim uslovima kao lokalni državljanin zemlje, do dve godine, a nakon isteka ovog perioda, može produžiti odobrenje, koje ujedno predstavlja odobrenje za boravak i rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari