Danas startuje sistem za prepoznavanje radnih dozvola između Severne Makedonije, Albanije i Srbije: Ko i kako može da se prijavi? 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Danas, 5. marta stupa na snagu i biće primenjen sistem za prepoznavanje radnih dozvola između Severne Makedonije, Albanije i Srbije, najavio je juče ministar finansija Siniša Mali na Kopaonik biznis forumu.

Početkom marta počela je i primena Protokola o povezivanju šeme elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana i Protokola o sprovođenju sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu.

Što se tiče slobodnog pristupa tržištu rada, Mali je rekao da će portali e-uprave tri zemlje biti povezani.

On je dodao da će od toga korist imati kako građani, tako i privreda regiona u celini, jer se proširenjem tržišta rada otvaraju veće poslovne mogućnosti i za pojedince i za kompanije.

To će, kako je dodao, mnogo da doprinese razvoju tržišta rada i fluktuaciji kadrova.

Kako je objašnjeno, to znači da neko ko ima radnu dozvolu, na primer, u Albaniji može da radi u Srbiji i obrnuto.

Dakle, od danas svi građani Srbije mogu preko portala eUprave da kreiraju svoj ID broj Otvorenog Balkana, što je preduslov za podnošenje zahteva za slobodan pristup tržištu rada u Severnoj Makedoniji ili Albaniji, saopštila je ranije Privredna komora Srbije.

Kako smo i ranije pisali, državljani Severne Makedonije i Albanije svoj ID broj Otvorenog Balkana kreiraju na svom nacionalnom portalu elektronske uprave.

Posedovanja ID broja Otvorenog Balkana podrazumeva da korisnik ima elektronski identitet na svom nacionalnom Portalu elektronske uprave.

Korisniku će ID broj odmah biti dodeljen, a na adresu elektronske pošte dobiće i sertifikat o dodeljenom ID broju u vidu elektronskog dokumenta.

Nakon toga, zainteresovani može da pristupi portalu elektronske uprave zemlje u kojoj namerava da se zaposli i podnese zahtev za slobodan pristup tržištu rada.

Odredišna zemlja nakon provere donosi konačnu odluku, a najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Nakon dobijanja odobrenja zainteresovani može biti zaposlen, pod istim uslovima kao lokalni državljanin zemlje, do dve godine, a nakon isteka ovog perioda, može produžiti odobrenje, koje ujedno predstavlja odobrenje za boravak i rad.

Mali je izneo i svoje procene oko toga gde bi najviše radnika moglo da odlazi.

„Imajući u vidu visinu plata, stepen razvijenosti i visinu BDP-a, mi neskromno očekujemo da će najveći broj ljudi upravo svoje rešenje i želju da radi naći u Srbiji“, rekao je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari