Mihajlović (SSSS): Ako u Srbiju dođu radnici iz Albanije i Severne Makedonije oboriće cene rada domaćoj radnoj snazi 1foto Miroslav Dragojević Danas

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je da ne očekuje da će radnici iz Albanije i Severne Makedonije u većem broju dolaziti u Srbiju, iako od danas funkcioniše jedinstveno tržište rada Otvorenog Balkana za te tri zemlje, a ako počnu da dolaze, to će obarati cene domaćoj radnoj snazi.

„Odluka o jedinstvenom tržištu rada u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji je za domaću radnu snagu nepovoljna jer će uticati da cena rada pada“, rekao je Mihajlović za Betu.

Jedinstveno tržište rada Otvorenog Balkana, čije su članice Srbija, Albanija i Severna Makedonija podrazumeva da svi građani uz najjednostavniju proceduru mogu da dobiju posao u bilo kojoj od tih zemalja.

Prednosti slobodnog kretanja radnika u regionu, prema oceni Privredne komore Srbije, su pristup tržištu rada od oko 11 miliona stanovnika, sprečavanje odliva mozgova i mladih iz regiona.

Mihajlović je rekao da će odluka biti dobrodošla za poslodavce i strane investitore jer će imati manji trošak po osnovu izdataka za zaposlene, a povećavaće profit.

Ono što je u ovom trenutku, kako je rekao, povoljna činjenica je da, verovatno, neće veći broj radnika iz tih zemalja dolaziti u Srbiju jer su mninimalne cene rada u sve tri države slične, a da bi neko za malu razliku odlazio iz svoje zemlje u drugu to podrazumeva dodatne troškove stanovanja i ishrane koji su veći od sume novca koju bi kroz zaradu dobio u Srbiji.

On je rekao da je minimalna cena rada u Srbiji 400 evra, u Severnoj Makedoniji oko 380 evra, a u Albaniji oko 350 evra.

Prema njegovim rečima, da bi neko otišao u jednu od tih zemalja da traži posao potrebno je da u toj državi minimalna zarada bude veća bar 60-70 odsto nego u matičnoj zemlji da bi mogao da „pokrije“ troškove stanovanja i ishrane.

„Zbog toga ne očekujem veliku fluktuaciju radne snage u zemljama Otvorenog Balkana. To je više marketinški potez“, rekao je Mihajlović.

Dodao je da je Srbija, uklanjanjem zakonskih prepereka za traženje posla u zemljama Otvorenog Balkana i izmenama Zakona o zapošljavanju stranaca koji je na snagu stupio početkom februara ove godine i olakšao je zapošljavanje stranaca, postala otvoreno tržište radne snage.

„Sa druge strane takvo tržište neće zaustaviti odliv stručne radne snage iz Srbije, pa će i dalje odlaziti, ali ne u zemlje Otvorenog Balkana“, rekao je Mihajlović.

Predsednica Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) „Nezavisnost“ Čedanka Andrić rekla je da se o prednostima i manama jedinstvenog tržišta radne snage zemalja Otvorenog Balkana nije razgovaralo na Socijalno-ekonomskom savetu i da sindikat i poslodavci ni u jednoj od tih zemalja nisu bili uključeni u donošenje te odluke.

„Jasno nam je kakva je bila namera za donošenje te odluke, ali je puno nepoznatih detalja oko sprovođenja. Sve što znamo o tome je preko medija. Pratićemo kako će se to odvijati. Ono što ćemo tražiti je svakako da se primenjuje Zakon o radu bez obzira iz koje zemlje dolazi radnik“, rekla je Andrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari