Stanić (PKS): Jedinstveno tržište rada u okviru Otvorenog Balkana danas zvanično počinje da funkcioniše 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Jedinstveno tržište rada u okviru Otvorenog Balkana danas zvanično počinje da funkcioniše, izjavio je pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS) Bojan Stanić, piše Kosovo onlajn.

On je istakao da je to jedan od značajnijih retultata te inicijative koji će Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji pružiti priliku da odgovore na problem nedostatka radne snage, učiniti ih atraktivnijim za strane investitore i doprineti ravnomernom regionalnom razvoju te tri zemlje.

Stanić je napomenuo da je zahvaljujući jedinstvenom tržištu rada i maloj geografskoj udaljensti potpisnica Otvorenog Balkana, sada izvodljivo da neko bude prisutan četiri ili pet dana u zemlji u kojoj radi, a da ostalo vreme da provodi kod kuće.

Ukazao je da će zajedničko tržište rada privući kapitalne investitore koji neće gledati tri zemlje pojedinačno, već kao jedinstven tržišni potencijal.

Investitori koji gledaju na prostor te tri zemlje kao na jedinstveno tržište rada više ne posmatraju 6,5 miliona stanovnika ili potrošača u Srbiji, ili dva miliona u Severnoj Makedoniji, ili 2,8 miliona u Albaniji, već će posmatrati nekih oko 11 miliona potrošača koji svakako imaju veću kupovnu moć za određene kompanije koje do sada nisu imale interesa da ovde investiraju, rekao je Stanić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari