Jedna poruka Maska katapultirala kriptovalute 1Ilon Mask Foto: EPA-EFE/Patrick Pleul / POOL

Po ko zna koji put se potvrdilo – Ilon Mask (Elon Musk) ima nemerljiv uticaj na tržište kriptovaluta. Njegov jučerašnji tvit u kojem je izrazio podršku kriptovalutama a posebno Dogecoin-u odmah je ostavio itekakvog traga na tržištu.

“Nastaviću da podržavam Dogekoin”, napisao je Mask svojim pratiocima kojih ima gotovo 99 miliona.

Maskov tvit izazvao je pravi skok na tržištu, koje je stav najbogatijeg čoveka na svetu doživelo kao znak obnovljenog poverenja u kriptovalute, dok se postavljaju mnoga pitanja o budućnosti projekata i firmi.

Cena Dogekoina, koja je bila 0,052307 dolara minut pre Maskove poruke, posle je vredela 0,058037 dolara, što je povećanje od osam odsto, prema podacima firme CoinGecko.

Sledile su cene ostalih kovanica. Bitkoin, najpopularnija kriptovaluta, ponovno je oživela: cena je skočila blizu 20.000 dolara, što je porast od 4,7 odsto u posljednja 24 sata. Bitkoin je 18. juna pao na 17.677,43 dolara pre nego što se oporavio na 18.290,75 dolara neposredno pre Maskove izjave.

Ether, druga kriptovaluta po tržišnoj vrednosti, bio je sinoć na 1.051,09 dolara, što je porast od devet odsto u posljednja 24 sata. Izvorni token platforme Ethereum pao je na samo 881 dolar prethodnog dana, što je najniži nivo od januara 2021.

Ether i Bitkoin zajedno predstavljaju nešto više od 55 odsto vrednosti kripto tržišta, koja se često menja u zavisnosti od njihove cene. Kripto tržište u cjelini poraslo je za 3,7 odsto na 972 milijarde dolara za samo sat vremena nakon Maskove poruke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari