Jedno dogovorili, drugo predloženo: Zašto poljoprivrednici ne podržavaju izmene zakona o poljoprivredi 1foto FoNet/Vlada/Slobodan Miljević

Ništa o čemu je pričano i dogovarano na sastancima poljoprivrednika i Vlade Srbije nije uneto u izmene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2024. godinu, kažu u Inicijativi za opstanak poljoprivrednika Srbije.

Oni su se, sa još nekoliko udruženja poljoprivrednika koji su učestvovali u pregovorima, obratili pismeno premijerki Srbije.

Kako navode u pismu, u koje je Danas imao uvid, sastanak koji je organizovan u ministarstvu 20. oktobra sa udruženjem Stig iz Požarevca i na koji je pozvano samo ovo udruženje se ne može okarakterisati kao dogovor sa sedam potpisnika sporazuma od 22.maja.

„Takođe vas obaveštavamo da je na sastanku u Staroj Pazovi 25. oktobra udruženje Stig izbačeno jednoglasnom odlukom ostalih šest udruženja potpisnika sporazuma iz Bogatića. Takođe, sporazumu je pristupilo udruženje iz Aradca, koje nastupa od juče kao naš ravnopravan partner“, naveli su poljoprivrednici.

Oni su tačno pobrojali šta je za njih sporno, najpre su istakli da smatraju da intervencije Robnih rezervi kao i robna razmena ne mogu i nisu uređenje tržišta, nego još veća komplikacija i direktan uticaj na tžište.

„Nešto na šta se sve vreme insistiralo na sastancima je sistemsko, odnosno zakonsko rešenje uređenja robne berze, po uzoru na na robne berze u razvijenim Evropskim državama, sa svim elementima i načinima poslovanja po principu slobodnog tržišta pre svega žitarica i uljarica i ostalih poljoprivrednih proizvoda. Predlog je Vladi dat na sastanku 29.septembra a po ovom pitanju po našim saznanjima nije urađenoe apsolutno ništa“, navode poljoprivrednici.

Što se tiče odluke da se uvede plavi dizel i uvede sistem refakcije, u visini 50 dinara po litri goriva do 100 litara po hektaru, poljoprivrednici podsećaju da je u Sporazumu jasno definisan dizel bez akciza.

„Jasno je potpisano da se uvede dizel bez akcize za 100 litara po hektaru za poljoprivrednike. Obrazloženje da naftne kompanije treba da se pripreme je najblaže rečeno neargumentovano s obzirom da se o ovoj temi priča već duže vreme, konkretno i od avgusta 2022. Kada je rečeno „sledeće godine“ to je ovoljno vremena, možda i previše da se svi prilagode i spreme. Sporazum je iz maja meseca, skoro šest meseci je više nego dovoljno bilo za implementaciju potpisanog. Refakcije jesu bila tema ali prvog dana pregovora i razgovora navodili su se primeri Republike Srpske, Hrvatske. Precizno je navođeno gorivo za poljoprivrednike sa cenom bez akcize, a sa pdv na benzinskoj pumpi“, obrazložili su poljoprivrednici.

Jedno dogovorili, drugo predloženo: Zašto poljoprivrednici ne podržavaju izmene zakona o poljoprivredi 2
foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Takođe, podsećaju da je dogovoreno da se ukida 50 odsto naknade za odvodnjavanje za tekuću godinu, a da će se ukinuti naknada za odvodnjavanje u potpunosti od 1. januara 2024, godine.

„Ta se odluka trenutno nalazi na dnevnom redu u Narodnoj skupštini. Ako je i na dnevnom redu ne znači i da će biti usvojeno. Činjenica je da se šalju kvartalna zaduženja , takođe je poznato da su osnivači vodoprivrednih preduzeća državne institucije koje su odlukama mogle da nalože obustavljanje daljeg opterećenja poljoprivrednika za ovaj namet. Ovi propusti moraju biti urgentno rešeni u roku od 15 dana kako je potpisano i dogovoreno. Sve gore navedeno je do tančina objašnjeno i samo treba da se sprovede nema potrebe za sastancima i daljim objašnjenjima“, ističu poljoprivrednici.

Po Sporazumu poljoprivrednika i Vlade Srbije do 30. septembra uvedeni su prelevmani i kvartalne kvote za uvoz mleka i mlečnih proizvoda. Radi daljeg usaglašavanja i nastavka ovih mera oni smatraju da je neophodno dogovoriti sa mlekarama o daljim količinama i produženju rokova.

Što se tiče budžeta za 2024. godinu zajednički zahtevi poljoprivrednika su subvencije po hektaru podsticaji za biljnu proizvodnju minimalno 35.000 dinara po hektaru, isplata najkasnije do 31.03. u tekućoj godini o čemu je pričano na sastanku 29. septembra a ne 12.000 kako je navedeno u sadašnjem predlogu za 2024. godinu.

Zahtev je i premija za mleko na istom nivou kao po sporazumu iz maja 19. dinara . a ne 15 kako je navedeno u sadašnjem predlogu za 2024. godinu; subvencionisani krediti za poljoprivrednike u toku cele 2024. godine sa kamatom od 1 odsto, koji se mogu koristiti i za refinansiranje postojećih kredita; podsticaji za kvalitetne priplodne mlečne krave ostaviti na nivou za 2024. po sporazumu iz maja od 40.000 dinara; zatim brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa; stimulacija odgoja mlečnih priplodnih junica pri prelazku junice u kategoriju priplodne krave jednokratno 100.000 dinara; ukidanje ograničenja od 19 grla goveda za konkurs nabavke opreme za stočarsku proizvodnju; stimulacija u iznosu od 25.000 dinara po grlu za tov junadi domaćeg odgoja koja se neće odnositi na grla iz uvoza.

Jedno dogovorili, drugo predloženo: Zašto poljoprivrednici ne podržavaju izmene zakona o poljoprivredi 3
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Traže i hitno rešavanje problematike dugova i nalaženje rešenja za izmenu Zakona P.I.O. poljoprivrednika.

Zahteve su uputili Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Naše mleko, Udurženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Spas i opstanak stočara zapadne Srbije, Savez udruženja poljoprivrednika Banata, Udruženje poljoprivrednik Aradac, Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari