Jeftiniji priključak na gas kasni sedam meseci 1Foto: EPA-EFE/ ROBERT GHEMENT

Iako je bilo najavljeno da će cena priključka na gasnu mrežu biti snižena u julu prošle godine, uslovi za to su odlukom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stečeni tek ovih dana.

Stručna javnost smatra da bi država trebalo da podstiče korišćenje „plavog energenta“ kao najkorisnijeg za domaćinstva i da bi priključak trebalo da bude potpuno besplatan.

Ministar infrastrukture Srbije Tomislav Momirović potpisao je izmenu i dopunu Pravilnika o posebnoj vrsti objekata i posebnoj vrsti radova što će omogućiti smanjenje troškova priključka na gasovodnu mrežu Javnog preduzeća „Srbijagas“ i do 100 hiljada dinara.

U Ministarstvu, međutim, juče nisu odgovorili na pitanja Danasa o tome kada će se cena priključka sa oko 950 spustiti na 780 evra, kako je obećano.

Podsećanja radi, proces smanjenja cene priključka na gasovodnu mrežu uveliko kasni jer je do toga, bar kako je najavljivao Dušan Bajatović, direktor „Srbijagasa“, trebalo da dođe još u julu prošle godine.

U međuvremenu je formirana i nova Vlada Srbije u oktobru ali je svejedno prošlo četiri meseca pre nego što se resorno ministarstvo odlučilo da povuče potez kojim se jeftiniji priključak za gas omogućava.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić kaže za Danas da država treba da podstiče korišćenje gasa jer je reč o energentu kog potrošači mogu da koriste na raznovrsne načine, odnosno za grejanje, kuvanje, zagrevanje vode. „Plavi energent“ na taj način domaćinstvu omogućava i uštede kada je reč o potrošnji struje.

– U razvijenim zemljama je gasifikacija veoma prisutna te bi i Srbija trebalo da krene tim putem. To znači da bi država trebalo da subvencioniše korišćenje gasa u domaćinstvima. Shodno tome, priključak na gas bi trebalo da bude besplatan. To bi stimulisalo veliki broj građana da se priključe na gasovodnu mrežu – smatra naš sagovornik.

Građani su izgradnju priključka na distributivnu gasovodnu mrežu do sad plaćali iznos i do 200 hiljada dinara, čime je bilo obuhvaćeno pribavljanje dokumentacije koja se odnosi na lokacijske uslove za izgradnju priključaka, rešenje o odobrenju za izvođenje radova i prijavu početka izvođenja radova.

Izmenama Pravilnika je obezbeđeno da troškovi domaćinstava prilikom priključenja na gasovodnu mrežu budu upola manji, što znači da će plaćati samo troškove takozvanog tipskog priključka.

Izmenama odredbi Pravilnika o posebnoj vrsti objekata, lokalne samouprave su se odrekle taksi za priključenje za gas koje iznose i do 1.200 evra.

Sredinom prošle godine Dušan Bajatović je izjavio da je ugovorena izgradnja više od 17 hiljada kilometara distributivne mreže, čime se stvaraju uslovi za priključenje više od 128 hiljada domaćinstava sa mogućnošću daljeg povećanja do 500 hiljada priključaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari