Joksimović: Dodela sredstava za razvoj seoskog turizma 1Foto:Beta/MIlan Obradović

Ministarka za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović potpisala je danas izmene i dopune Finansijskog sporazuma za IPARD II program kojim je omogućena dodela bespovratnih sredstava za realizaciju dodatnih mera koje doprinose ruralnom razvoju.

U okviru jednog projekta korisnik može dobiti podsticaj u iznosu od 5.000 do 300.000 evra, a za prvi poziv koji je otvoren do 1. oktobra, korisnicima je stavljeno na raspolaganje oko 20 miliona evra, prenelo je Ministarstvo.

Joksimović je objasnila da dodela bespovratnih sredstava za razvoj ruralnog turizma, pored izgradnje i rekonstrukcije objekata, pokriva i ulaganja u nabavku opreme, izgradnju pratećih objekata, dečjih igrališta, pejzažnog uređenja dvorišta, prostor za degustaciju i prodaju hrane i pića, sportskih terena, bazena, velnes objekata, nabavku opreme za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Pravo za ostvarivanje IPARD podsticaja imaju fizička lica koja su nosioci porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici, kao i privredna društva koja su razvrstana u mikro ili mala pravna lica u skladu sa zakonom kojim se uređuje računovodstvo.

Pored izdvajanja u razvoj ruralnog turizma izmenama je omogućeno i izdvajanje sredstava za potrebe pružanja podrške institucijama koje su odgovorne za sprovođenje i praćenje sprovođenja IPARD II programa, komunikaciju i promociju IPARD II programa, ali i pripremu IPARD III programa za sledeći programski period od 2021-2027. godine.

Jadranka Joksimović je podsetila da ukupan budžet IPARD II programa za period 2014-2020 iznosi 393 miliona evra od čega je doprinos Evropske unije 175 miliona evra, a nacionalno sufinansiranje iznosi 54,9 miliona evra. Preostala sredstva (163,1 milion evra) u IPARD II programu obaveza su direktnih korisnika podrške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari