Još jedna banka u Americi doživela krah: Džej Pi Morgan kupuje većinski deo Prve republike 1Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Banka Džej Pi Morgan (JP Morgan) saopštila je da će kupiti većinski deo banke Prva republika, koja je tokom vikenda kolabirala i treća je u nizu američkih banaka koje nisu uspele da se izbore sa krizom u protekla dva meseca.

Po dogovoru postignutom na aukciji, Džej Pi Morgan platiće 10,6 milijardi dolara američkoj Federalnoj korporaciji za osiguranje depozita (FDIC), za veći deo banke Prve republike.

Džej Pi Morgan je inače najveća banka u SAD.

Pošto je kupio bankarski gigant, novac klijenata banke Prve republike neće osiguravati vlada, kao što je to bio slučaj sa dve banke.

Banka Silicijumske doline i Signitur banka bankrotirale su u martu, i izazvale veliki stres na fiinansijskom tržištu, što je i slučaj banke Prve republike ponovo doneo, piše Glas Amerike.

Banka Prve republike je ove godine izgubila 97 odsto svoje vrednosti, a saopšteno je da je u prvom kvartalu izgubila 100 milijardi dolara.

Kada je bila u pitanju samo banka Silicijumske doline, mogli ste da okrivite menadžment. Ali, sada vidimo da je u pitanju matrica i očigledno je da su Federalne rezerve otišle predaleko i delovale prebrzo“, kaže Tomas Hejs iz firme Grejt hil kapital.

Američka centralna banka – Federalne rezerve – konstatno je podizala referentnu kamatnu stopu od prošle godine, uprkos pozivima da uspore i da će izazvati previranja na bankarskom tržištu.

Džej Pi Morgan je preuzeo novac klijenata banke Prve republike, koji će oni sada moći da podignu u njihovim filijalama.

Sekretarijat za finansije SAD pozdravio je dogovor o preuzimanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari