Još pola miliona evra iz budžeta Srbije za sajam EXPO 2027 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE/Đorđe Krstić)

Iz državnog budžeta obeđeno je još 58,4 miliona dinara (497.000 evra) za pripremu kandidature Srbije za organizaciju izložbe EXPO Belgrade 2027. godine, piše danas portal Nova ekonomija.

Novac je iz budžeta Republičke direkcije za imovinu prebačen u tekuću budžetsku rezervu, a odatle prosleđen Generalnom Sekretarijatu Vlade.

Navedeno je da je razlog „obezbeđivanja nedostajućih sredstava za realizaciju pratećih organizacionih i promotivnih aktivnosti kandidature za organizaciju specijalizovanje izložbe EXPO Belgrade 2027. godine“.

Portal piše da je država rešenjima Vlade 2022. godine obezbedila više od milion evra za pripremu kandidature EXPO 2027.

Beograd još nije izabran za organizatora naredne izložbe EXPO, već je prošle godine samo prihvaćen kao kandidat za to. Gradski urbanista Marko Stojčić je u novembru 2022. godine rekao da je Beograd u trci sa četiri grada.

Međutim, Beograd već planira izgradnju kompleksa „EXPO 2027“ u blizini najavljenog Nacionalnog stadiona u Surčinu.

Vlada je u februaru ove godine donela uredbu o utvrđivanju druge faze Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona.

U planu se navodi da bi kompleks „EXPO 2027“ trebalo da ima izložbeni prostor: multifunkcionalne hale, kongresne dvorane, konferencijske sale, kao i saobraćajne i infrastrukturne površine, smeštajne kapacitete i prateće komercijalne sadržaje.

Planom je obuhvaćeno 167 hektara, dok je za sam kompleks „EXPO“ 113 hektara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari