Kako je Danska, manja od Srbije, postala poljoprivredni džin

* Između 90 i 95 odsto prehrambenih proizvoda proizvodi na farmama zadrugara i prerađuje u fabrikama koje takođe pripadaju zadrugama * Farmeri moraju da proizvode hranu bez antibiotika, sa najmanjim mogućim tragovima lekova u mesu ili mleku, bez zagađivanja životne sredine i bez uznemiravanja okoline; Dok u Danskoj u svinjetini ima nula antibiotika, u SAD je to 100 odsto * EU pomaže uzgajivače stoke sa po 94.000 evra godišnje
Reporter Danasa obišao danske farme i upoznao sistem zadruga na kojima počiva čitav agrarni sektor te zemlje

Ostavite komentar


  1. I mi smo, do fatalnih devedeset, imali najorganizovaniji zadrugarski, odnosno kooperativni sistem u formi AIK_a. TADA JE TREBALO IZVRŠITI VLASNIKU TRANSFORMACIJU, i seoske zadruge predati u vlasništvo seljaka, a tako udružene zadruge su trebale da preuzmu 61% vlasništva preradni kapaciteta/hladnjače, mlekare, pekare, klanice, sukusare… /““kao i interne banke, komerc, servise, fabrike stočne hrane, centre za knjigovodstva i razvojne i stručne službe. Ne bi znali gde nam je kraj, drmali bi svetskim tržištima. Ovako, sve je uništeno, pa Đinđićevoj vladi treba dati priznanje za zločin.

  2. I šta sad, mi da analiziramo zašto je naš seljak propao? Vidite da tamo seljak "dobija"!? 94000 evra godišnje i kaže da bi propao bez toga samo ako bi drugi dobijali u EU, a on ne bi dobijao. Naš seljak ne da ne dobija, nego mu država još i uzima (čitaj otima). Znači u Danskoj se kontinuirano ulažu pare i otuda razvoj, a ne zato što su Danci vredni i pametni. Srbijo tugo.

  3. Sjajan članak. Verovali ili ne i kod nas postoje oni koji pokušavaju da što savesnije i kvalitetnije proizvode hranu, ali ima i onih drugih. Problem je uglavnom u tome što u Danskoj savesni budu nagradjeni a nesavesni kažnjeni a kod nas u najboljem slučaju imaju isti tretman. Čak i nesavesni mnogo puta budu poštovaniji jer su se "snašli". Moramo samo da priznamo da "snaći se" znači prevariti bez posledica i još biti nagradjen za to. To je razlika izmedju njih i nas. I naravno tamo se tako radi 50ak godina tako da mi zaostajemo najmanje 50+ godina. Ako uskoro započnemo da se slično ponašamo možda i uspemo da ih sustignemo jednog dana.

  4. Trebalo bi naci dokumentarnu emisiju Zaharija Trnavcevica koja je emitovana pre 30-ak godina na RTS-u, gde je sve ovo sto je napisano zabelezeno kamerom. Nista nismo naucili.

  5. Danska je odavno omeđila svoju državu pa su mogli da razmišljaju i uče kakao najbolje da rade da im život bude što lepoši. Mi još uvek ratujemo, trenutno između sebe, jer se deli "dedovina". A najislatikiije i najlakše se stiče bogatsvo ako se baviš politikom, jer odlučjueš kome će šta pripasti, a najviše zarađuju od prodaje državnih i nekada narodnih dobara strancima. Dok je najslađa para za politčare od mnogobrojnih tendera. Nijedan tender se ne dobija bez uplate gotovine, i u milonima evra, na račun političa. Naravno da je i IKEA platial a lako je pogoditi kome. U ovome vidim krivicu i novinara, i u medijima tih nekolko slobodnih koji nisu pod vlašću poltičara, tj. koji ne dele opljačkano sa poličarima kako to rade vlasnici nekolko televizija i novina.
    Ponosan sam na sebe što sam bio oteran sa meste generalnog tehničkog direktora najvećeg kambinata na Balkanu za građevinske materijale, jer nisam hteo da učesrvujem u plajčki koju su direktori sa Predsenikom prindnog organa, jer je to bilo na Kosovu, a svi članovi SPS i SRS pljačakali zajedno sa albanskim tgrovcima, koji su svoj dobitak morali da dela sa komandom OVK u formiranju. Do su Srbi po zanimanju, a sa Kosova, kupovalu stanove i kuće po Srbiji.
    Posle isterivanje sposla ubzo sam postao kolumnista u novinama na makedonskom i albanskom jeziku u Skoplju, a pose pada Miloševića i u srpskom mesečniku. Prvi tekst mi je obavio NIN 30.12.1997. Kada sam 2006 napisao par rečenica tada glavnoj urednici “Politike”, jer nije znala istinu u sportskohj redakciji, gde su primitivci otvorili raspravu na najniži nivo svesti, pozvala me je na razgovor u Beograd.
    Na osnovu mojih komentara u Politici, RTS Vojvodina, tadašnje pametno urednipštvo poslalo je ekipu u Albaniju, i ne samo potvrdilo moje komentare već još veću pozitivnu istinu. Ovde sam pisao komentare u vezi Kosova, Albanaca i Albanije, pa je poslat u Tiranu bivši glodur Paković, i zakazao sa intelektualcima iz Albanije razgovor u Beogradu. Ovde sam napisao u komentar u kome predlažem da novinar ode da vidi i razgovara sa poljoprivrednim proizvđačima u Srbiji, što je proizašlo da pošalju novinara u Danskoj, što je dobro. Jer nema nikakva pomoć narodu u Srbiji kada svi kolumnisti obrađuju istu temu, a najčeće je to jadni Vučić koji je tu jer su ga izabarali slilčni njemu, tj, ne samo zatucani, ili njegovi plačenici, već i sociopatolški problematični tipovi kakav je i on.

Ostavite komentar


Ekonomija

Radnici ŽIT-a u ponedeljak i utorak protestuju ispred Vlade Srbije 10

Radnici ŽIT-a u ponedeljak i utorak protestuju ispred Vlade Srbije

Nezadovoljni zbog toga što mesecima ne primaju lične dohotke radnici Železničkog integralnog transporta, predvođeni predstavnicima Sindikalne organizacije ŽIT Beograd i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata ŽIT-a, u ponedeljak i utorak u periodu od 10 do 12 časova potestovaće ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.