Kako je Vučić sebe opet stavio ispred Skupštine ukazom o spornom Zakonu o izgradnji? 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Zakon o planiranju i izgradnji je suprotan Ustavu, jer se državna svojina ne može poklanjati. Problematično je što poslanicima nije omogućeno da usled navodnog administrativnog propusta zatraže prethodno ispitivanje ustavnosti, jer redovno ispitivanje ustavnosti zakona može da potraje nekoliko godina. Ipak, drugi sagovornik našeg lista smatra da je Zakon u osnovi dobar, jer će sada zamrznuti kapital biti stavljen u funkciju i samim tim pokrenuti privrednu aktivnost.

Za donošenje Zakona o planiranju i izgradnji „za besplatnu konverziju“ prava korišćenja u pravo svojine, profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić kaže da to znači da će se povlašćivati veliki investitori i da će oni dolaziti do atraktivnog zemljišta tako što će otkupljivati neke stare i amortizovane zgrade.

“To je nešto što bi bilo suprotno Ustavu, zato što se radi o državnoj svojini, a ona se ne može poklanjati, ne može se nekim dobročinim, besteretnim poslom otuđivati. Stoga, nije samo poklon u pitanju, nego može biti i neki besplatni zakup. Postoje tu neki izuzeci, ali ovo nije taj izuzetak”, objašnjava Rakić Vodinelić.

To što je predsednik brzo potpisao ukaz kojim se potvrđuje taj zakon, prema njenoj oceni, znači izigravanje instituta ukaza i mogućnosti prethodnog ispitivanja ustavnosti.

“Koliko sam ja mogla da čujem, sekretar Skupštine nije omogućio izdavanje potpisanog primerka, koji bi dao mogućnost poslanicima da stave zahtev za prethodno ispitivanje ustavnosti donesenog zakona. S druge strane, omogućio je izdavanje ukaza predsedniku Republike. To znači da je predsednik Republike stavljen ispred same Skupštine, a ona je najviši organ vlasti u našoj zemlji – nije predsednik republike, kako se obično misli”, obrazlaže Rakić Vodinelić.

Upitana šta sada ostaje poslanicima, ona navodi da je ostalo da se podnese inicijativa za ispitivanje ustavnosti, što nije isto što i predlog, jer predlog Ustavni sud obavezuje da odmah uđe u postupak ispitivanja ustavnosti. Inicijativa, nastavlja Rakić Vodinelić, daje mogućnost Ustavnom sudu da ocenjuje da li ona ima takav značaj da se može uzeti u postupak.

“Redovno ispitivanje ustavnosti određenog zakona, a to zna predsednik republike kao i poslanici, traje relativno dugo – nekoliko godina. Za to vreme moguće su brojne transakcije, odnosno brojno zadiranje krupnih investitora u državnu svojinu”, ističe Rakić Vodinelić.

Na pitanje šta biva sa transakcijama koje su tokom godina izvršene dok se čekao Ustavni sud da hipotetički proglasi zakon neustavnim, ona odgovara da transakcije koje su u međuvremenu izvršene ostaju na snazi, s tim što se u roku od godinu dana od proglašenja neustavnosti, onaj ko je oštećen takvim transakcijama – u ovom slučaju država, može obratiti radi obeštećenja i poništaja pravnog posla koji je zaključen sa nekim investitorom.

Advokat Branko Pavlović raspravu o pomenutom zakonu i njegovo donošenje ocenjuje doživljava kao neprijatnu jer je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić u osnovi u pravu.

“Dakle, Vesić, koji nikada nije u pravu, sada je oko ovog zakona u osnovi u pravu – da ne verujete! Zato što je reč o zamrznutom kapitalu sa kojim se ne događa ništa, a ovako ćete ga staviti u funkciju, pa će biti neki porez, dešavaće se nekakva privredna aktivnost i na kraju će to imati nekakav rezultat. Ja sam u osnovi uvek protiv Vesića, ali ovog puta ima smisla to što govori”, navodi Pavlović.

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) ocenjuje da je Skupština Srbije zloupotrebljena na najgori način i da je opozicija onemogućena da zatraži ocenu ustavnosti Zakona o planiranju i izgradnji.

„Generalni sekretar Skupštine Srbije Srđan Smiljanić je svesno ignorisao zahtev 84 poslanika da overi izglasani Zakon o planiranju i izgradnji, što je uslov da bude dostavljen Ustavnom sudu na izjašnjavanje o ustavnosti tog zakona“, izjavio je predsednik POKS i potpredsednik Skupštine Srbije Vojislav Mihailović.

Ističe da je Zakon tajno dostavljen predsedniku Republike, koji ga je hitnim ukazom proglasio, kako bi sprečio ocenu ustavnosti zakona koji je Ustavni sud već jednom oborio i koji može doneti milijarde evra koristi tajkunima koji će besplatno konvertovati državno zemljište dobijeno na korišćenje u privatno vlasništvo.

“Ovo je klasičan primer korupcije na najvišem nivou i nećemo odustati od borbe da ovakav zakon oborimo pred međunarodnim institucijama, jer su naše pod direktnom kontrolom vladajućeg režima. Kada vlast u Srbiji uskoro bude promenjena, način donošenja ovog zakona će biti jedna od prvih stvari kojima će se tužilaštvo, policija i pravosudni organi detaljno pozabaviti i privesti pravdi sve učesnike ovog lanca zloupotreba“, dodaje Mihailović.

Narodni poslanik Demokratske stranke Miodrag Gavrilović ocenio je juče da je potpisivanjem izmena Zakona o planiranju i izgradnji narodnim poslanicima oduzeto pravo suspenzivnog veta, kojim su hteli da pošalju taj zakon na ocenu ustavnosti. On je naglasio kako je učinjen niz krivičnih dela kako bi se onemogućilo ustavno ovlašćenje narodnih poslanika, i da je u tome značajnu ulogu imao generalni sekretar Skupštine Srđan Smiljanić.

„On je učinio krivično delo prekoračenja službenih ovlašćenja i nezavisnosti u službenom radu, ima tu niz krivičnih dela“, rekao je Gavrilović.

Tadić četiri puta odbio da potpiše zakon

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić, za vreme svoja dva mandata, četiti puta je odbijao da potpiše zakone i vraćao ih u Narodnu skupštinu na doradu. On je 2005. godine odbio da potpiše zakone o Vladi i radu, a naredne godine o radiodifuziji. Četvrti put u parlament je vratio Zakon o porezu.

Kada predsednik vraća zakon u Skupštinu

Predsednik Republike može da vrati određeni zakon na doradu ukoliko oceni da tekst akta nije saglasan sa Ustavom ili da se kosi sa međunarodnim pravom i zaključenim ugovorima, ili ukoliko, prema njegovom viđenju, proceni da dokument ne uređuje oblast na koju se odnosi onako kako bi trebalo.

Pravobranilaštvo: Odgovor u toku sledeće nedelje

Državnom pravobranilaštvu pisanim putem poslali smo pitanje da li je ta institucija ocenjivala Zakon o planiranju i izgradnji sa predloženim izmenama, među kojima je i besplatna konverzija građevinskog zemljišta. U telefonskom razgovoru potvrđeno nam je da je naš mejl primljen i da će redakcija dobiti odgovor tokom sledeće nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari