Šta kažu Novi DSS i POKS o spojenim izborima: Konačni stav o (ne)učestvovanju u subotu 1foto FoNet Aleksandar Barda

„Isuviše je kasno da se ispune elementarni uslovi za koliko toliko poštene izbore koji bi se održali 2. juna. Zato je poslednji zahtev opozicije – da se ispune uslovi i izbori održe na jesen – i dalje na snazi što se mene tiče“, kaže za Danas Miloš Jovanović, lider Nove demokratske stranke Srbije.

Na pitanje znači li to da će Novi DSS bojkotovati izbore 2. juna , on odgovara da to znači borbu i aktvan otpor.

„Aleksandar Vučić se mnogo igra sa državom i svima nama. Treba ga pustiti da se igra sam, a odgovor mu dati na ulici“, poručuje Jovanović, koji je za agenciju Beta rekao da će konačnu odluku doneti organi stranke u subotu.

Predsednica Skupštine Ana Brnabić donela je odluku da se prihvati zahtev opozicije da se svi lokalni izbori održe u istom danu sa beogradskim izborima, 2. juna.

Odluku je donela uz konsultacije i savet predsednika Republike Vučića, navela je.

Time je prihvatila predlog koalicija Srbija protiv nasilja i NADA (Novi DSS i POKS), rekla je ona i dodala da to iziskuje promenu zakona o lokalnim izborima u članu 35 te da je važno to učiniti čim pre.

Mihailović: Plan režima je bio da se ukrade vreme

„Odluku o tome da li ćemo učestvovati u promenama zakona o lokalnim izborima donoćemo na stranačkim organima, ali ovde je jasno da je plan režima bio da ukradu vreme“, kaže za Danas Vojislav Mihailović, lider i poslanik POKS-a.

On napominje da je to ukradeno vreme bilo potrebno za čišćenje biračkog spiska od više desetina hiljada glasača SNS koji imaju lažna prebivališta u Beogradu.

„To je najvažniji zahtev opozicije, koji ne verujem da se može ispuniti. Bez toga nema poštenih, fer i slobodnih izbora“, ocenjuje MIhailović.

On kaže da opozicija učešće na izborima treba da prihvati tek kada ovaj posao bude završen i da se sa ovim datumom ne hvata na udicu Vučića i njegovih mentora sa zapada.

„Do 2. juna se tehnički i pravno ne mogu ispuniti legitimni zahtevi opozicije za minimumom uslova za slobodne, fer i demokratske izbore. Treba se Brnabićki zahvaliti na predlogu i istrajati u svojim opravdanim zahtevima, da se prvo ispune predlozi ODIHR, pa tek onda na jesen organizuju izbori po novim pravilima“, navodi lider POKS-a.

Ovu odluku je, kako kaže, doneo Vučić, a čekalo se do sada da se obesmisli prvi i drugi zahtev opozicije koji su ključni, a za koje više nema vremena da se ispune, a to je da se pročisti birački spisak od lažnih glasača i medijske slobode koje ne znače ništa 30 dana pred izbornu ćutnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari