Vesić: Zakonom o planiranju i izgradnji izlazimo iz komunizma 1Foto FoNet Milica Vučković

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da je Zakon o planiranju i izgradnji, sa izmenama i dopunama koje su usvojene u Skupštini Srbije, „zakon koji je potpuno moderan, koji je ispunio sve direktive Evropske unije, predstavlja veću zaštitu građana i omogućiće da se brže izdaju građevinske dozvole“.

Vesić je za televiziju B92 rekao i da usvajanjem Zakona o planiranju i izgradnji Srbija „izlazi iz komunizma“.

On je kazao da su opozicione stranke koje se deklarišu da su za Evropsku uniju glasale protiv tog zakona „koji nas usklađuju sa direktivama EU“, zbog čega je izrazio sumnju u njihovu evropsku orijentaciju.

Vesić je rekao da je u vreme prethodne vlasti „od 2006. do 2009. godine konverzija bila besplatna“, jer su „izuzeli iz konverzije NIS koji je prodao Boris Tadić“, i da je „tako izgledalo da za nekog može, a za nekog ne može“.

Govoreći o promenama koje Zakon o planiranju i izgradnji donosi, Vesić je rekao da će „građani moći da se naplate (od investitora) ako bude štete“ na zgradama prilikom novih gradnji u njihovoj blizini, kao i da je uvedeno da „svaka nova zgrada ima energetske pasoše“.

On je kazao i da po novom Zakonu tržni centar u Rajićevoj, odnosno Knez Mihailovoj ulici, „ne bi mogao ovako da izgleda, već bi morao da bude ambijentalan“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari