Kako su pandemija i rat u Ukrajini uticali na cene novih i polovnih automobila u Srbiji 1

Na tržištu automobila više ništa nije isto. Posle ozbiljnog zastoja na početku pandemije, promet je počeo polako da se vraća ali su cene novih i polovnih vozila znatno više, bez nade da će se vratiti na staro.

O dubini poremećaja na tom tržištu svedoči i podatak da su kupci spremni da uplate avans za vozilo koje će biti isporučeno za oko mesec dana, a da im prodavac još nije saopštio konačnu cenu izabranog modela.

Aleksandra Graovac, generalna sekretarka Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova, kaže za Danas da su cene krenule naviše i pre epidemije koronavirusa, a da za to postoji više uzroka.

– Automobili su postajali skuplji jer su podizani standardi koji se nameću proizvođačima, a to nisu samo ekološki koji su malo više u fokusu, već i bezbednosni. Zbog toga je počela da se “podiže lestvica”, viša je granica opreme koja obezbeđuje sigurnost putnika i zaštitu od povreda u slučaju nezgoda. Nova vozila imaju sve bogatiju osnovnu opremu koja obezbeđuje različite nivoe aktivne i pasivne sigurnosti, od elektronskih, senzorskih sistema do mehaničke zaštite. To sve poskupljuje vozila a proizvođači moraju da ih ugrađuju jer te standarde propisuju evropske preporuke i direktive – kaže Graovac.

Drugi deo priče diktira stanje u ekonomskom ambijentu, način na koji se odvija biznis a tu, osim nestašica delova koji se proizvode u fabrikama širom sveta, utiče i zakon ponude i potražnje, objašnjava ona.

– Kada je potražnja veća od ponude nema potrebe da se daju neki popusti, kada je konkurencija veća, cene se spuštaju. Mi sada imamo situaciju da se prvo zbog korone a i zbog nedostatka čipova usporila proizvodnja, zatim veliki broj evropskih proizvođača ima problema zbog rata u Ukrajini gde se proizvodi dosta delova a na sve to nadovezuju se znatno uvećani troškovi transporta – kaže ona i dodaje da evropski sajtovi koji se bave analitikom ovog tržišta, tvrde da su cene novih automobila za poslednje dve, dve ipo godine, skočile između 20 i 25 odsto.

U Centru za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije, ukazuju da se vrednost novih vozila poslednjih meseci jako brzo menja zbog sveukupne globalne situacije. Zbog toga je teško napraviti presek kao što je teško sagledati kretanja poslednjih godina kroz poređenje cena, jer u tom periodu može doći do značajnijih promena i u vrednosti i u specifikaciji opreme posmatranih modela, koje prodavac može da sprovede bez prethodne najave.

U Centru ukazuju da iako izrađuju katalog cena polovnih vozila, globalna politička situacija poremetila je i to svetsko tržište, na njemu je takođe došlo do velikih kolebanja.

– Administrativna vrednost polovnih vozila se za potrebe osiguranja, carine, za rad sudova i tako dalje računa prema koeficijentima koji se nalaze u tabelama. Ovo su empirijske vrednosti i predstavljaju rezultat istraživanja pada vrednosti vozila u zavisnosti od starosti i pogonskog goriva. U normalnim uslovima ove vrednosti su bliske tržišnim, ali sada, zbog poremećene ponude i potražnje kako novih tako i polovnih vozila, dolazi do raskoraka tih vrednosti – kažu za Danas u Centru.

Prema rečima Dragana Romčevića sa sajta “Polovni automobili”, to tržište kod nas je pod kompleksnim uticajem ponude i cena novih automobila kao i potražnje koja zavisi od raznih faktora.

– Među te faktore spada i cena goriva, koja je značajno skočila poslednjih meseci i prilično je nestabilna i u inostanstvu i kod nas. Kada su u pitanju konkretni podaci, cene vozila oglašenih na sajtu „Polovni automobili“ u periodu od januara do maja tekuće godine porasle za 23 odsto u odnosu na isti period prethodne godine – ističe Romčević.

Dodaje da na ponudu utiče mnogo faktora ali ukazuje da se poskupljenje novih vozila prenosi i na polovna. Što je manja prodaja novih automobila, koja je izazvana, između ostalog, i problemima u proizvodnji, biće i manje ponuda polovnjaka.

– Optimisti smatraju da cene polovnih vozila neće nastaviti da rastu. Međutim, gotovo je sigurno da neće početi da padaju, pošto sirovine i dalje poskupljuju, kao i delovi i komponente. Generalno, vlasnik očuvanog polovnog automobila može da ga proda samo za višu cenu nego ranije, mada se to mnogim kupcima neće svideti. Ali oni koji budu spremni da spuste cenu moći će brzo da nađu odgovarajuće mušterije – kaže Romčević i zaključuje da ukoliko se postojeće stanje nastavi, logično je očekivati da će rasti cena i novih i polovnih automobila, pošto su one direktno vezane, kao i da će održavanje i popravke biti skuplje.

Skuplje i do 4.000 evra
Prema podacima Centra za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije, kataloška cena Škode Fabije 1.0 TSI Style (999 ccm, 70 kW) 2019. godine iznosila je sa PDV-om 1.491.053 dinara (oko 12.700 evra) dok je cena novog vozila danas je 1.985.065 dinara (oko 16.900 evra). Pežo 308, 1.2 Active PureTech (1199ccm, 96kW), pre tri godine koštao je 2.237.893 dinara (19.050 evra) a danas je 2.391.390 dinara (20.350 evra). Audi A3 Sportback 2.0 TDI, osnovni model (1968ccm, 110kW), 2019. je koštao sa porezom 3.323.839 dinara (28.300 evra) dok je cena istog modela sada 3.691.847 dinara (31.420 evra).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari