Kako trgovati kriptovalutama u Srbiji? 1Foto: EPA-EFE/ SASCHA STEINBACH

Poslednjih sedam dana na tržištu kriptovaluta ponovo se zazelenelo. Bitkoin je u jednom trenutku stigao skoro do 21.000 dolara, a nedeljnom nivou je dobio oko šest odsto, etereum je dobio skoro 18 odsto i vratio se opet na nivo od preko 1.500 dolara, BNB je skočio 20 odsto.

Međutim, vrednosti kriptovaluta su i dalje daleko od mesta koje su imale početkom ove godine ili u drugoj polovini prošle kada su dostigle rekordne nivoe.

Poređenja radi bitkoin je u prošlom novembru dostigao 65.000 dolara, a etereum 4.600 dolara.

Danas se oni nalaze na trećini tih vrednosti i nalaze se u periodu koji nazivaju još i „kripto zima“.

Ipak, bitkoin je u svojoj desetogodišnjoj istoriji prošao razne faze razvoja i nekoliko neverovatnih uspona i jednako dubokih padova, a usput je kreirano na stotine i hiljade novih koina, tzv. altkoina od kojih je većina ostala na nivou projekta.

Ipak, neki od njih poput etera na etereum mreži zauzeli su važno mesto u kriptozajednici.

Kapitalizacija etereuma je trenutno oko 200 miliona dolara, naspram 400 miliona dolara bitkoina.

Kapitalizacija ili tržišna vrednost svih kriptovaluta danas je oko hiljadu milijardi dolara, a pre godinu dana dostizala je čak tri hiljade milijardi.

U svetu kriptovaluta vlada hladna zima, koja će po svemu sudeći potrajati, jer pooštravanje monetarne politike u SAD, ali i ostatku sveta negativno utiče na investicije u kripto valute, a izgledi su da će se mere centralnih banaka na suzbijanju inflacije nastaviti.

Bitkoin je stekao poklonike sa nekoliko karakteristika suprotnih konvencionanim valutama.
Kao prvo transakcije bitkoinom su decentralizovane i zapisuju se na blokčejnu i ne može ih kontrolisati jedan entitet kao što je centralna banka.

Takođe, količina bitkoina je ograničena od samog starta na 21 milion bitkoina što ga čini neinflatornim, odnosno ne gubi vrednost emitovanjem novca kao što je to slučaj sa fiat valutama kao što su dolar i dinar.

Trenutno je u opticaju 19.194.442 bitkoina.

Na kraju za „kopanje“ novih bitkona, odnosno rešavanje algoritama koristi se procesorska snaga, što je trebalo da predstavlja utrošeni rad koji bi „stajao“ iza bitkoina, ali to je i sporni deo pošto se za rudarenje bitkoina troši mnogo električne energije mahom iz fosilnih goriva čime utiče na emisije gasova staklene bašte i klimatske promene.

Iz ovog razloga se nedavno etereum mreža razdvojila i jedan njen deo je prešao na „proof of stake“ umesto na „proof of work“ kao način validacije transakcija na blokčejnu.

U svakom slučaju i iz Srbije se mogu kupovati i prodavati kriptovalute.

Jedan od načina je otvaranjem naloga na nekoj od kriptomenjačnica u svetu. Najpoznatije su Binance, najveća kriptomenjačnica na svetu koja je nedavno postala suvlasnik Ilona Maska u Tviteru, zatim Crypto, Coinbase, Gemini, KuCoin i Kraken.

Sa otvaranjem naloga na ovim menjačnicama dobijate i novčanik, mesto gde su pohranjeni kodovi sa vašim kriptovalutama, ali oni su najrizičniji i obično se tu drže samo iznosi namenjeni trgovini.

Za verifikaciju naloga potrebno je podneti sken nekog ličnog dokumenta, lične karte ili pasoša.

Najsigurnija varijanta je hardverski novčanik koji je u vidu USB fleš uređaja i samim tim je oflajn i ne može biti hakovan.

Onlajn novčanici za kriptovalute obično sa sobom nose privatni ključ, kod od 12 reči bez kojih se ne može ući u novčanik niti se može ni na koji način doći do njega ako se taj kod zaboravi ili izgubi.

U Srbiji je moguće kupiti bitkoin i još neke altkoine u kriptomenjačnici ECD.rs koja ima i svoje kriptomate, aparate poput bankomata na kojima se mogu kupiti bitkoini, lajtkoini (LTC) i etereumi (ETH) i na kojima je moguće prodati bitkoin i lajtkoin.

Za korišćenje kriptomata potrebno je imati verifikovan nalog na ECD.rs i kripto novčanik.

Treba imati na umu i da se prilikom trgovine kriptovalutama plaćaju različite provizije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari