Kada počinje pad kamatnih stopa: Uprava Erste banke o ekonomskoj situaciji u regionu i rezultatima 1Screenshot

U 2024. privredni rast Srbije biće 3,3 odsto, a u 2025. godini 3,6 odsto, prognoza je austrijske Erste banke, rečeno jeu Beču na predstavljanju rezultata ove banke za prošlu godinu.

Za ceo region u kom posluje Erste banka, odnosno u Cnetralnoj i Jugoistočnoj Evropi očekuje se znatno veći ekonomski rast nego u evrozoni u ovoj i narednoj godini.

Prema rečima Vilija Černka predsednika Izvršnog odbora Erste grupe dva glavna izazova u narednom periodu biće digitalizacija i zelena tranzicija.

On se osvrnuo i na činjenicu da je u svim zemljama u kojima banka posluje javni dug ispod mastrihtskog kriterijuma od 60 odsto BDP-a, kao i da inflacija pada na nivoe blizu dva odsto u ovoj i narednoj godini.

Rast kamata prethodnih godina doneo je značajan rast prihoda banke, a prema rečima Štefana Doflera, finansijskog direktora grupe, očekuje se da ove godine padnu ključne kamatne stope i ECB i američkog FED-a.

„Očekujemo da u junu ECB spusti kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena, a do kraja godine u tri navrata za ukupno jedan procenat. Što se tiče FED-a, mi očekujemo prvo smanjenje u maju, mada neki smatraju da će biti tokom leta. Očekujemo da do kraja 2024. godine FED smanji kamatnu stopu za 1,25 procentnih poena“, ocenio je Dofler.

U ovoj banci očekuju da će i druge centralne banke, poput rumunske, češke i mađarske obarati kamatne stope ove godine.

Rast kamata u prošloj godini doprineo je velikom rastu prihoda Erste banke, kao grupe, tako i banke u Srbiji.

Dobit od kamata povećana je za 43,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine i iznosila je 14,62 milijarde dinara, dok je dobit od naknada i provizija porasla za 8,5 odsto i iznosila je 3,64 milijarde dinara na kraju 2023. godine.

Neto dobit Erste banke u Srbiji dostigla je 5,5 milijardi dinara prošle godine.

U prošloj godini ova baka je povećala obim kredita privredi za 10 odsto, dok je istovremeno smanjeno kreditiranje stanovništva i mikro preduzeća za 1,3 odsto.

Procenat problematičnih kredita iznosio je 2,8 odsto.

Na nivou grupe neto prihodi od kamata povećani su za 21,5 odsto usled rasta kamatnih stopa i iznosili su 7,2 milijarde evra, a ukupni poslovni prihodi su povećani za 23 odsto na 10,5 milijardi evra.
Operativni rezultat je prošle godine bio veći nego prethodne za celih 38,4 odsto i iznosio je 5,5 milijardi evra. Dobit po akciji ove banke je povećana za 40 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari