Kašnjenjem do manjih prinosa 1

Optimalni rok za setvu ozime pšenice ističe, a na kašnjenje sa ovim radovima uticale su padavine, koje su produžile žetvu kukuruza i odložile sejanje pšenice.

U regionu Srednjeg Banata pšenicom se poslednjih godina seje oko 40.000 hektara oranica.

Stručnjaci Poljoprivredne savetodavne službe upozoravaju da setva pšenice izvan optimalnog roka dovodi do smanjenja prinosa, jer dolazi do skraćivanja vegetacije. Ipak, ne treba odustajati i sve radove treba završiti.

– Najčešći predusev pšenici u našem regionu je suncokret i na tim njivama setva pšenice je završena uspešno. Tamo gde je kukuruz, a setvenim planom je planirano da se poseje pšenice, potrebno je najpre ukloniti žetvene ostatke, usitniti ih, obraditi zemlju, pođubriti i na kraju posejati. Dosta posla za kratko vreme, objašnjava Zorica Rajačić iz zrenjaninske Poljoprivredne stručne službe. Prema njenim rečima, poslednje dve godine obeležilo je kasno sejanje pšenice. Sem toga, trend je da poljoprivrednici iz godine u godinu povećavaju useve pod kukuruzom, a u ovom trenutku žetva kukuruza još uvek nije na banatskim njivama završena.

– Manje je posejano pšenice u odnosu na isti period prošle godine. Tek na nešto više od 60 odsto njiva je sada završena setva pšenice, precizira Rajačićeva.

Stručnjaci upozoravaju da sejanjem žitnog zrna izvan optimalnih rokova biljka biva izložena usporenom razvoju, a da je zbog besparice sve prisutnije sejanje nedeklarisanog semena. Dugoročno gledano ovo je loše, jer se smanjuju prinosi i iscrpljuje zemljište.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari