Kažnjeni rudari „Trepče“ zbog štrajka, ukinute im dnevnice i topli obroci za četiri dana 1Foto: www.wikipedia.org

Rukovodstvo „Trepče“ kaznilo je rudare zbog štrajka, a koji su četiri dana zaredom izražavali nezadovoljstvo zbog toga što nisu primili plate.

Ovu odluku je obrazložio vršilac dužnosti šefa, Enis Abdurahmani (Abdurrahmani), rekavši da je došlo do sabotaže i da je kompaniji načinjena šteta. Međutim, u sindikatu kažu da je ova odluka neprihvatljiva i da je to urađeno da bi se rudari zastrašili – da ne traže svoja prava, prenosi Kossev, pozivajući se na Kohu.

Štrajkovali su zbog kašnjenja plata, ali je uprava „Trepče“ kaznila 151 rudara obustavom plata i dnevnica.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća, Enis Abdrihmani, rekao je da su mere preduzete u konsultaciji sa pravnom kancelarijom.

„U konsultaciji sa pravnom kancelarijom i drugim resorima, preduzeli smo prve mere da se svaki bojkot i sabotaža na radu sankcioniše obustavom izvršenja dnevnica i dodatka za hranu, a ako se ovaj bojkot i sabotaža produbljuju, onda imamo propisane mere kojima se sankcionišu do 40 odsto plate. Zakoni su vrlo jasni, što znači da svaki bojkot i sabotaža u trajanju od tri radna dana mogu dovesti do prestanka radnog odnosa za svakog radnika koji to radi“, naglasio je Abdurhmani.

Međutim, rukovodstvo je o mogućnosti održavanja štrajka obavešteno na sastanku sa predstavnicima Sindikata, gde je upozoreno da će se to desiti ukoliko plate ne budu isplaćene do 10. avgusta.

Sindikat rudara „Trepče“ nazvao je ovu odluku rukovodstva neprihvatljivom i najavio da će na nju uložiti žalbu.

„Rudari su svoje nezadovoljstvo pokazali štrajkom, a ne sabotažom na radu i tražili su svoje pravo na platu za jun mesec, zbog čega je uprava donela odluku kojom pokušavaju da uplaše rudare za budućnost, da ne traže svoja prava“, rekao je predsednik Sindikata radnika „Trepče“, Ibraim Januzi.

To je prvi put da su rudari kažnjeni zbog štrajkova.

Koha je zatražila odgovor i od Ministarstva privrede, u čijem su domenu javna preduzeća – da li je upoznato sa postupkom Uprave i kašnjenjem plata rudarima, ali u ponedeljak nisu odgovorili.

Rudari su štrajkovali i u julu zbog kašnjenja plata.

I v. d. direktora „Trepče“ nije govorio o ovim kašnjenjima, već je samo pomenuo štete koje, prema njegovim rečima, nastaju u slučajevima kada se rad sabotira, a za koje je rekao da se kreću od 40.000 do 50.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari