Sedmi dan štrajka rudara prištinskog dela Trepče, njihovo zdravstveno stanje sve teže 1Foto: Pixabay/Hangela

U radniku „Stari Trg“ Kombinata „Trepča“ u Kosovskoj Mitrovici danas je sedmi dan štrajka glađu rudara koji zahtevaju bolje uslove rada, zdravstveno osiguranje i smenu direktora rudnika.

„Zdravstveno stanja učesnika štrajka je sve teže“, kazao je predsednik Sindikata „Trepče“ Ibrahim Jonuzi i dodao da su samo tokom jučerašnjeg dana 10 rudara zatražilo lekarsku pomoć.

Iz sindikata su u pismenom saopštenju naveli da su njihovi zahtevi javni i poznati već nekoliko meseci.

„Poboljšanje uslova rada, zdravstveno osiguranje, tekuća isplata plata na vreme i otpuštanje rukovodstva koje svakim danom sve više uništava rudnik ‘Trepča’. To su bili i ostali naši zahtevi i rudari se neće predati dok se njihovi zahtevi ne ispune“, navedeno je u saopštenju.

Na štrajk u rudniku „Trepča“ reagovalo je i Ministarstvo privrede, koje je zatražilo od štrajkača da se vrate na posao, najavljujući da svaki dan nerada donosi više desetina hiljada evra gubitaka.

„Molimo rudare i ostale zaposlene ‘Trepče’ za saradnju i da se što pre vrate na posao, jer samo na taj način možemo postići uspeh i ispuniti naše zajedničke ciljeve za jaču ‘Trepču’, za njene zaposlene“, saopštilo je ministarstvo.

Kako su javili prištinski mediji, štrajk rudara „Trepče“ podržavaju i Ujedinjeni rudari SAD (UMVA).

U pismu koje su uputili premijeru Aljbinu Kurtiju, navodi se da podržavaju štrajk više od 700 radnika „Trepče“, dok od vlade traže što pre rešenje, prenela je agencija Telegrafi.

„UMVA sa ponosom podržava 710 neše kosovske braće i sestara, rudara Nezavisnog sindikata ‘Trepče’ koji štrajkuju glađu od 24. oktobra“, navedeno je u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari