Sindikat Zastave kamioni javno se juče obratio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Aleksandru Vučiću i ministru privrede Dušanu Vujoviću i zatražio pomoć za spasavanje ove sedam i po decenija stare kragujevačke fabrike, koja bi, ukoliko dobije podršku države, uskoro trebalo da potpiše ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa kineskom kompanijom JAK. Sindikati tvrde da ukoliko država ne pomogne u tom poslu, preduzeću preti stečaj i likvidacija.


Sindikalna organizacija kragujevačkih „kamiondžija“ pozvala je državni vrh da se izjasni da li stoji iza nedavno potpisanog Memoranduma o razumevanju sa JAK-om. Ako pak iz spoljnopolitičkih razloga saradnja sa Kinezima nije moguća, sindikalci od Ministarstva privrede traže da toj fabrici nađu novog, evropskog partnera.

– Usled višemesečnog prekida proizvodnje, neredovnih i ponižavajuće niskih plata, prinuđeni smo da posegnemo za najradikalnijim vidovima sindikalne borbe, kako bismo skrenuli pažnju odgovornima u Srbiji na neizdrživo stanje u kojem se već duže nalaze zaposleni u našoj fabrici – naglašava se u obraćanju Sindikata Zastave kamioni državnom vrhu i javnosti. Napominju da su „kamiondžije“ u teškoj situaciji jer se ne poštuje protokol svojevremeno potpisan između Vlade i reprezentativnog sindikata, kao i zato što se predstavnici fabrike još nisu susreli sa novim ministrom Vujovićem.

Sindikati su zatražili da država odmah reaguje, a kažu da će „ukoliko reakcija nadležnih opet izostane, biće prinuđeni da pozovu ne samo svoje članstvo već i sve ostale gladne, prevarene i na marginu života gurnute radnike Kragujevca da zaštitu svojih prava potraže na ulici“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari