Državna lutrija Srbije je protivzakonito pokrenula sportsko klađenje preko interneta, iako još uvek nisu doneti tehnički pravilnici koji bi to poslovanje trebalo da regulišu. Istovremeno, zbog nepostojanja tih podzakonskih akata, srpskim firmama iz te grane nije dozvoljeno da uđu u taj posao.

Pored toga, Lutrija organizuje sportsko klađenje u saradnji sa stranom kompanijom diskutabilnog poslovnog renomea i pod netransparentnim uslovima, što će doprineti nastavku odlivanja novca iz Srbije – izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Rade Karan, direktor Udruženja priređivača igara na sreću Srbije.

U tom udruženju tvrde da izabrana strana firma nema sklopljen ugovor ni sa jednom državnom lutrijom u svetu, osim sa srpskom. Pri tome, izostalo je objavljivanje tendera, pa domaće kompanije nisu dobile ni najmanju šansu iako imaju, kako ističu u UPIS-u, izuzetne međunarodne reference i posluju na teritoriji 20 zemalja u kojima uživaju mnogostruko povoljniji tretman po osnovu konkurentnosti i drugih prava nego u sopstvenoj zemlji.

– Državna lutrija nema ni odobrenje Uprave za igre na sreću za organizovanje te kladionice, kao ni saglasnost Vlade Srbije da sa stranom kompanijom priređuje to na internetu. Treba istaći i to da je ta strana kompanija bila u sukobu sa zakonom u pojedinim zemljama u kojima radi kao što su Sjedinjene Američke Države, Španija i Turska – rečeno je na konferenciji za novinare.

Koordinator UPIS-a Zoran Milošević istakao je da je Državna lutrija Srbije sedam godina imala isključivo pravo na priređivanje igara na sreću preko interneta, ali da za to vreme nije pokrenula nijednu igru.

– Tek po usvajanju izmena Zakona o igrama na sreću, krajem 2011, kojim se izjednačavaju državni i privatni priređivači igara na sreću, DLS je odlučila da počne priređivanje sportskog klađenja preko interneta. Prema analizama, za tih sedam godina su desetine miliona evra izgubljene jer država nije prihodovala od igara na sreću – naglasio je Milošević.

On je dodao da su odmah po usvajanju izmene zakona privatne kompanije podnele zahtev da im se omogući priređivanje igara na sreću preko interneta, ali da odgovor još nisu dobile, jer nisu usvojeni pravilnici koji to regulišu.

– To što i drugim firmama nije omogućila da pripređuju igre na sreću preko interneta, državu na ime neisplaćenih naknada mesečno košta oko 75.000 evra, odnosno za šest meseci oko pola miliona evra – rekao je Milošević.

Povodom optužbi UPIS-a pokušali smo da dobijemo komentar nadležnih u Državnoj lutriji Srbije, ali nam je u PR agenciji koja ih zastupa rečeno da ta kuća „nema komentar na izrečene tvrdnje niti će se oglašavati povodom istih“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari