Ko ima dobru ideju, dobar tim i jasnu viziju može da uspe: Petinu startapova u Srbiji pokrenule žene 1Foto: M. Č.

Da su inovacije važne za ekonomski razvoj naše zemlje, govorilo se danas na konferenciji o start-up preduzetništvu održanoj u Hiltonu pod sloganom „Stani na crtu“.

Ovaj događaj pod pokroviteljstvom Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj, otvorio je ministar bez portfelja Nenad Popović koji je rekao da više od 400 inovativnih startapova govori da smo evoluirali u jednu od zemalja sa najbolje rastućim startapovima i inovacijama u Evropi.

Cilj ove konferencije je povezivanje preduzetnika i investitora, razmena informacija i jačanje veza između njih.

– Najveći broj startapova u našoj zemlji je nastao u poslednje tri godine, a oko 50 odsto proizvoda plasiraju na tržište Evropske unije, a oko 40 odsto u Sjedinjenim Državama. Ponosimo se i činjenicom da su petinu startapova pokrenule žene, a njihov udeo je bio svega četiri odsto pre nekoliko godina, nastavio je Popović i dodao da je za ovih šest do sedam godina Vlada je uspela da dosta uradi na unapređenju startapova, a veliki izazovi su ulaganja koja prevazilaze više miliona evra i dosad su takva finansiranja dolazila iz inostranstva, a cilj je da Vlada Srbije ubuduće pomaže takvim startapovima.

Srbija od 2015. beleži izuzetnu stopu razvoja u oblasti inovacija, pre svega u inovacijama proizvoda, poslovnih procesa. Naša zemlja ima odličan inženjerski kadar koji je prepoznat i koji odlično ocenjujući naš razvojni potencijal i stručni kadar.

– Zato savetujem mlade da idu na tehničke nauke, jer im je tu poslovna budućnost garantovana, zaključio je Popović.

O podsticajima, ali i izazovima za srpski startap biznis u ime Evropske banke za obnovu i razvoj govorio je višegodišnji saradnik te institucije regionalni koordinator za Zapadni Balkan Dejan Tonić. On je rekao da je sada dobar trenutak za ulaganja u startap u Srbiji, bez obzira na krizu.

– Ko ima dobru ideju, dobar tim i jasnu viziju gde će ta ideja biti plasirana, može da uspe jer postoji pet ili šest izvora finansiranja da bi taj biznis dobio zalet, kazao je Tonić.

Reko je da kada ideje dobiju inicijalna sredstva, dešava se da iščeznu i „zato mi ispred Svetske banke gledamo da sprečimo da nestaju novi biznisi. Nije dovoljno da ideju pokažete samo na malim tržištima Srbije i regiona, već da odskočimo na kontinentalnom nivou“.

Viši stručnjak za razvoj privatnog sektora Svetske banke u Srbiji Duško Vasiljević rekao je da u saradnji s Evropskom unijom i Vladom Srbije fokus je stavljen uglavnom na ulaganja u početnim fazama razvoja startapa.

– Ti grantovi su od nekoliko desetina do 300.000 evra. Ti startapi zahtevaju koinvesticiju. Velika je vrednost Fonda za razvoj nauke i važno je da nezavisni eksperti donose odluku o tome ko će dobiti dodatni novac, kaže Vasiljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari