Ko je provalio u "uvek otključanu" prodavnicu fabrike Zastava oružje: Sindikati međusobno optužuju jedni druge 1Foto: Z. S. M.

Nekadašnja sindikalna prodavnica u fabrici Zastava oružje rano jutros je obijena.

Međutim, umesto lopova za ovaj čin predstavnici Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNA) u fabrici optužili su svoje kolege iz Samostalnog sindikata, koji, pak, ističu da se radi o njihovim prostorijama koje su članovi ASNS uzurpirali.

Snežana Vasiljević, glavna poverenica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata u ovoj fabrici objašnjava da je jutros po dolasku na posao sve stvari ovog sindikata zatekla na hodniku.

– Kada sam stigla, zatekla sam obijenu bravu, a sve naše stvari bile su iznete u hodnik. Mi smo u toj prostoriji imali završne račune, kompjuter, razna dokumenta, pa čak i neke vaučere za 8. mart koji još uvek nisu bili podeljeni. Ispred prostorije su bili predstavnici Samostalnog sindikata koji mi nisu dali da uđem u njega, objašnjava za Danas Snežana Vasiljević.

Ona ističe da je kolege iz drugog sindikata pitala šta se dešava i zamolila ih je da uđe, da pogleda da li su im sve stvari iznete, ali joj oni nisu dozvolili i odgurnuli su je u hodniku.

– Posle mene je sekretar našeg sindikata pokušao da uđe, ali i njega su odgurali i pokidali mu torbicu, pa smo onda obavestili policiju da su naše prostorije obijene. Iz policije su nam rekli da popišemo sve što nam nedostaje. Sada čekamo da stignu naši ljudi iz centrale u Beogradu, da vidimo koje ćemo dalje korake da preduzmemo.

Vasiljević za Danas objašnjava da je sporna prostorija nekada bila sindikalna prodavnica, čiji rad je zabranio još direktor Brzaković i da su je od tada koristili svi sindikati za podelu paketića, poklona za 8. mart i da je u njoj održavana obuka iz protiv požarne zaštite. Takvo stanje, po njenim rečima, traje već više od pet godina.

– Ona je uvek bila otključana i svi sindikati su imali ključ. Direktora Mladena Petkovića sam pitala da li mogu da iskoristim tu prostoriju da ove godine podelim novgodišnje paketiće i on nam je u telefonskom razgovoru dozvolio da je ubuduće koristimo. Kasnije kada smo prebacili u nju naše završne račune i druga dokumenta kojima dokazujemo svoju reprezentativnost, nismo mogli da je držimo otključanu, da nam neko to ne bi ukrao, pa smo promenili bravu, objašnjava Vasiljević i ističe da to znaju svi u fabrici.

Međutim, iz Samostalnog sindikata ističu da svi u fabrici, takođe, znaju da je ta prostorija pripadala isključivo članovima ovog sindikata i da su je kolege iz ASNS uzurpirali.

– Radi se o našim prostorijama koje koristimo već 20 godina. Kada smo mi u decembru bili u štrajku, oni su se u njih neovlašćeno uselili i promenili bravu. Čitav mobilijar, pločice, sve unutra smo mi opremili. ASNS ima svoje prostorije, ali su verovatno želeli da se prošire u naše. To nismo mogli da dozvolimo, a oni svoje probleme treba da rešavaju sa rukovodstvom, kaže za Danas Dragan Ilić, predsednik Samostalnog sindikata u Zastava oružju.

Ilić dodaje i da je Samostalni sindikat napisao u decembru prijavu protiv ASNS-a rukovodstvu, kada su se, po njegovim rečima, oni bespravno uselili u njihov prostor, ali da rukovodstvo o tome ćuti.

Na optužbe Vasiljević da se ne radi isključivo o njihovoj, već o prostoriji koju su koristili svi sindikati, Ilić odgovara da to nije istina jer su je oni dobili na korišćenje još pre 20 godina, kada drugi sindikati nisu ni postajali u fabrici.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari