Ko je Tomislav Momirović: Od deteta sa zlatnom kašikom do ministra po drugi put 1Foto: BETAPHOTO/MGSI/Đorđe Krstić/MO

Tomislav Momirović novi je stari ministar u Vladi Srbije. Iz resora infrastrukture koji je do sada vodio, u novom kabinetu Ane Brnabić prelazi na funkciju ministra za spoljnu i unutrašnju trgovinu.

Ministar Momirović se u prethodnom sastavu vlade dokazao ispoljavanjem čvrste i dosledne lojalnosti predsedniku Vučiću, ali i uspešnim završetkom nekih od najvažnijih projekata za ovu vlast, kao što je izgradnja brze pruge do Novog Sada ili tunela Lipak kod obilaznice oko Beograda, kada je proslavio i sebe i tunel nakon što je tajno snimljen kako Zoranu Drobnjaku iz Puteva Srbije i drugim saradnicima govori: „Nemojte sad da me prodate, to mi je prvi penal“.

Kako je Danas pisao pre njegovog prvog imenovanja u Vladu Srbije 2020. godine, Momirović je jedan od dva naslednika modne kompanije Mona koju su napravili Nada i Đorđe Momirović, diplomirani pravnik na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, dok je profesionalni angažman vezan za vođenje hotela iz Mona grupe.

Ako se izuzme gradnja hotela Mona plaza na Dorćolu, biografija Tome Momirovića do tada nije imala mnogo dodira sa poslovima iz oblasti građevinarstva i infrastrukture – resora koji je tada preuzeo u Vladi. Slično tome, ni spoljna i unutrašnja trgovina nije naročito povezana sa hotelskim biznisom u kom ima iskustva.

Momirović je prvobitno pažnju javnosti, a možda i predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, skrenuo na sebe korišćenjem društvenih mreža, pre svega Tvitera, a naviku da tvituje nije napustio ni po stupanju u Vladu Srbije.

Veoma primećen je bio njegov stav pre nego što je izabran za ministra da ne treba povećavati minimalnu zaradu radnicima, jer će to naterati poslodavce da otpuštaju ljude. Kasnije je priznao da je pogrešio, a da je predsednik bio u pravu, jer uprkos rastu minimalca nije došlo do talasa otpuštanja.

Iako njegov originalni stav nije bez uporišta u ekonomskoj logici, na tviteru mu je zaradio epitet surovog kapitaliste koji je pri tome rođen sa zlatnom kašikom.

O njegovom naimenovanju Vučić je rekao da je „Toma Momirović spreman da prihvati udarce političkih i ekonomskih neznalica.

Njemu smo dali da brine o poslu, biznisu, da pregovara o narednim poslovima izgradnje auto-puteva, on je jedini koji je rekao i imao hrabrosti da kaže da on kao poslodavac nije za to da država povećava minimalac kako hoće“, uz napomenu da zbog tog stava nije dobio resor rada i zapošljavanja.

Pored toga, u nizu tvitova Momirović je podržavao poteze vlade, pa mu se prebacivalo da se tako preporučivao, kako je pisao Danas u vreme njegovog prvobitnog ulaska u Vladu.

Takođe je optuživao mlade da neće da rade, da treba raditi 12 sati dnevno da bi se uspelo, mada je pozivao i državu da podigne poreze za najbogatije.

Tomislav Momirović rođen 17. 10. 1983. godine u Beogradu. Od 2007. godine bio je zaposlen u preduzeću Mona d.o.o. na mestu savetnika.

Od osnivanja kompanije Mona Hotel Management 2011. obavljao je funkciju generalnog direktora firme pod čijom upravom su četiri hotela i jedan rezidencijalni objekat u Budvi.

Od 2016. je bio predsednik ove kompanije.

Od 2009. do 2013. obavljao je funkciju predsednika UO HORES-a i vatreni je zagovornik smanjenja PDV-a na hotelsku delatnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari