Ko je upisan kao vlasnik prostora koje je koristilo pozorište Boško Buha: Novi vlasnik Geneksove kule i desetine restorana u Beogradu 1Foto: Marija Mladjen/ATAImages

Poslovni prostor površine 530 kvadratnih metara, koji se nalazi u prizemlju stambeno-poslovne zgrade na adresi Trg Republike 3, gde je i pozorište Boško Buha upisano u katastar nepokretnosti kao javna svojina Grada Beograda i kao svojina preduzeća Boutique 1 iz Kruševca, poručili su iz Republičkog geodetskog zavoda.

Sve promene nosioca prava izvršene su na osnovu dostavljenih podobnih isprava, rekao je RGZ nakon što su iz „Boška Buhe“ rekli da ne može da počne rekonstrukcija pozorišta zbog greške u katastru.

Rubin iz Kruševca je upisan u katastar na osnovu presude Privrednog suda u Beogradu od 27. aprila 2016. i kasnije presude Privrednog apelacionog suda od 11. januara 2017.

RGZ je u svom saopštenju objasnio i kako je u katastar umesto Rubina upisano preduzeće Boutique 1, te da na tu odluku nije bilo žalbe.

Zaposleni u pozorištu koje je na istom mestu osnovano još pre 70 godina u strahu su da će ostati bez prostora u kom decenijama rade.
Naime, zbog imovinsko-pravnih problema pozorišta na Trgu republike koji traju već osam godina najavljeno je da bi mogli biti preseljeni u prostor u Beogradu na vodi, zbog čega su svi zaposleni u dečjem pozorištu apelovali da se to ne radi.

Pravnica pozorišta Nada Baša je za Insajder rekla da bi problem tog pozorišta mogao da bude rešen tako što bi bilo obavljeno veštačenje, prostor premeren i ti podaci uneti u zemljišne knjige. Na osnovu toga bi, kako je rekla, preduzeće Butik u čijem je vlasništvu prizemlje pozorišta, moglo da se premesti.

Ona je navela da je 2018, kada su saznali da je u katastru kao vlasnik dela pozorišta upisan Rubin, pozvani na sastanak u Sekretarijat za imovinsko-pravne poslove gde im je rečeno da nisu obavešteni o sporu jer nisu vlasnici, nego korisnici prostora.

„Pozorištu je tada rečeno da je to greška koja će biti ispravljena tako što će se opredeliti prostor na koji će se Rubin prebaciti, što se do danas nije dogodilo, a u međuvremenu je promenjen i vlasnik“, rekla je Baša za Insajder.

RGZ je juče, međutim, rekao kako tu greške nema, a kao vlasnik prostora u katastru vodi se Butik 1.

Naime, Butik 1 osnovan je novembra 2015, kao firma koja se bavi restoranima i pokretnim ugostiteljskim objektima.

Vlasnik firme je bio AD Rubin iz Kruševca, ali se 10. januara prošle godine to menja i kao vlasnik u APR upisuje Ugostiteljsko privredno društvo Stari Grad.

Prema podacima APR, UPD Stari Grad je akcionarsko društvo, a generalni direktor firme je Aleksandar Kajmaković. Elektronska adresa firme vodi do firme Invej, koja je danas vodi kao akcijski kapital, a koja se nekada, baš kao i većina restorana u vlasništvu Aleksandra Kajmakovića, vezuje za Predraga Rankovića Peconija.

Kajmaković je, naime, vlasnik nekoliko poznatih restorana u Beogradu – Temperament, Casina, Boutique, Kod konja, Dva goluba, Zlatni bokal, Tri šešira, La Fayette i drugih.

Naime, kao vlasnik UPD Stari Grad upisan je akcijski kapital iza koga se uvidom u Centralni registar hartija od vrednosti vidi da stoji firma Eureka bar, koja je široj javnosti postala poznata pre manje od dva meseca kada se pojavila kao kupac poslovnog dela zgrade Geneksa na Novom Beogradu, poznate kao Zapadna kapija Beograda.

Vlasnik Eureka bara i od nedavno Geneksove zgrade na Novom Beogradu Aleksandar Kajmaković, poznatiji kao Aca Bosanac, ujedno je i generalni direktor UPD Stari Grad, koja stoji iza Butika 1, koji je u katastru upisan kao vlasnik poslovnog prostora na Trgu republike 3.

Eureka bar je vlasnik i firme Beojana, koja se u katastru vodi kao vlasnik 995 kvadratnih metara poslovnog prostora kulture na Obilićevom vencu 33. Firma Beojana osnovana je 2007. i kao delatnost navodi prikazivanje kinematografskih dela.

Zakonski zastupnik ove firme je Marko Milovanović, ista osoba koja upravlja i firmom Eureka bar. Septembra 2021. Beojana je promenila adresu i prebacila se na istu na kojoj je registrovana i Eureka bar u Milutina Milankovića u Beogradu. Tada je na mesto direktora došao Milovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari