"Molim i apelujem da nas Grad čuje i da se ovo više završi": Glumica Olga Odanović o situaciji u pozorištu "Boško Buha" 1Foto: FoNet/Ana Punković

Olga Odanović, glumica i članica Upravnog odbora pozorišta, apelovala je na Grad Beograd da pomogne pozorištu Boško Buha da dobije svoju matičnu kuću.

Naime, članovi ovog pozorišta organizovali su juče, 20. marta – na dan kada se u svetu obeležava Svetski dan pozorišta za decu i mlade, konferenciju za medije na kojoj su se izjasnili da ostaju u zgradi na Trgu Republike br.3, u kojoj se pozorište nalazi od svog osnivanja 1950. godine.

"Molim i apelujem da nas Grad čuje i da se ovo više završi": Glumica Olga Odanović o situaciji u pozorištu "Boško Buha" 2
Foto: Marija Mladjen/ATAImages

Problem imovinsko pravne prirode nastao je pogrešnim uknjiženjem u katastar, što je dovelo do otuđenja imovine grada Beograda, na koje Pozorište „Boško Buha“ ima pravo korišćenja na neodređeno vreme.

Rekonstrukciju pozorišta je nemoguće dovršiti dok se taj problem ne reši, a Grad je kao jedan od predloga rešenja ponudio i kompletno izmeštanje pozorišta sa Trga Republike, ali su se zaposleni i članovi ansambla izjasnili protiv toga.

„Ne prihvatamo kompletno izmeštanje, odnosno preseljenje u renoviranu zgradu Pošte na Savskom trgu. Stav kolektiva pozorišta da ono ostaje u zgradi na Trgu Republike br.3.“, kazali su iz „Buhe“.

Glumica Olga Odanović istakla je značaj očuvanja ove kulturne institucije.

– Hoću da apelujem, da imamo dobru volju svi zajedno. I Grad Beograd koji je dužan da ovo pozorište, koje je po meni ne samo dečije pozorište, nego nacionalno dečije pozorište koje formira ukus. Ono edukuje naše mlade ljude koji će posle otići u Narodno, pa u Atelje… Znači, radimo jednu vrlo važnu stvar – primetila je Odanović.

Ona je zapitala – da li je moguće da sva pozorišta koja su bila na Gradu, od Beogradskog dramskog, Ateljea 212, … da su svi završili (rekonstrukcije).

– Svi su ušli u period rekonstrukcije i završili. Od 2015. godine do danas, a danas je 2023. mi nemamo odgovor, zato vas molim i apelujem, ne samo nas koji smo danas ovde i članove Upravnog odbora, molim i apelujem da nas Grad čuje i da nam pomogne da se ovo više završi – kazala je Odanović i zaključila:

„Ne treba pozorištu Boško Buha tri scene, četiri scene. To je divno, i mi smo zahvalni na predlotzima i na svemu što nam se nudi. Ali dajte da napravimo matično pozorište Boško Buha“

Da podsetimo, 2017. godine nastao je problem jer je u katastru izvršeno uknjiženje na prostor foajea i sale Pozorišta od strane preduzeća Rubin Kruševac, da bi se kasnije vlasništo prenelo na preduzeće Butik iz Kruševca. Pozorište traži da se u najkraćem mogućem roku (najviše mesec dana) razreši imovinsko-pravna situacija, jer je to preduslov za početak rekonstrukcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari