"Boško Buha" se izjasnio: Ostajemo na Trgu Republike - to nam je Manda ostavio u amanet 1Foto: Marija Mladjen/ATAImages

Pozorište „Boško Buha“ izjasnilo se da ne prihvata kompletno izmeštanje, odnosno preseljenje u renoviranu zgradu Pošte na Savskom trgu, te da je stav kolektiva pozorišta da ono ostaje u zgradi na Trgu Republike br.3, u kojoj se nalazi od svog osnivanja 1950. godine.

U prisustvu članova ansambla i zaposlenih, konferencija je održana u sali Pozorišta „Boško Buha“ na Trgu Republike na kojoj su se iz ovog pozorišta izjasnili 20. marta, na dan kada se u svetu obeležava Svetski dan pozorišta za decu i mlade.

Pozorište traži da se u najkraćem mogućem roku (najviše mesec dana) razreši imovinsko-pravna situacija, jer je to preduslov za početak rekonstrukcije.

"Boško Buha" se izjasnio: Ostajemo na Trgu Republike - to nam je Manda ostavio u amanet 2
Foto: Marija Mladjen/ATAImages

Da podsetimo, 2017. godine nastao je problem jer je u katastru izvršeno uknjiženje na prostor foajea i sale Pozorišta od strane preduzeća Rubin Kruševac, da bi se kasnije vlasništo prenelo na preduzeće Butik iz Kruševca. Ovim je došlo do otuđenja imovine grada Beograda, na koje Pozorište „Boško Buha“ ima pravo korišćenja na neodređeno vreme.

– Od 2015. godine dosta je urađeno, Pozorište „Boško Buha“ je rešilo razne probleme, zatim se desila greška u katastru za koju smo mi saznali tek kasnije. Od 2018. čekamo da Grad, kao naš osnivač, reši ovaj problem. Projekat je završen. Dobili smo građevinsku dozvolu, sredstva su opredeljena, već godinu dana je tako – jedino što koči početak radova na rekostrukciji je problem pogrešnog ukniženja. Mi verujemo da to nije teško rešiti, jer ako je nešto greška – greška se lako ispravi. Očekujemo da u roku od mesec dana to bude završeno da bismo mogli da krenemo u rekonstrukciju pozorišta. Ukoliko ne, mi ćemo kao kuća iskoristiti sve pravne mogućnosti da se dalje borimo – kazala je glumica Slobodanka Boba Latinović.

"Boško Buha" se izjasnio: Ostajemo na Trgu Republike - to nam je Manda ostavio u amanet 3
Foto: Marija Mladjen/ATAImages

Radivoje Dinulović, arhitekta i predsednik Upravnog odbora Pozorišta, kazao je da je jednoglasno zauzet stav da pozorište ostane na Trgu Republike, te da se ta zgrada dovede u funkcionalno stanje za rad, a da se pitanje proširenja ostavi za neko drugo vreme.

– Po mom najdubljem uverenju Pozorište „Boško Buha“ danas je jedna od najznačajnijih kulturnih institucija ove zemlje – kazao je Dinulović i istakao da se radi o javnom interesu.

Olga Odanović, glumica i članica Upravnog odbora, prisetila se, kroz suze, da je u pozorištu provela 18 godina.

– Stojim ovde, tužno mi je i moram da spomenem mog kolegu Milorada Mandića Mandu koji je život dao za ovu scenu – tako i završio, na sceni. Izvinite što sam emotivna, ali mnogo mi je tužno… Obećali smo mu da ćemo sve završiti, ostavi nam je ovo u amanet, svima nama i glumcima i kolegama – kazala je Odanović.

"Boško Buha" se izjasnio: Ostajemo na Trgu Republike - to nam je Manda ostavio u amanet 4
Foto: Marija Mladjen/ATAImages

Ona je konstatovala da je pozorište Boško Buha ne samo dečije, nego nacionalno dečije pozorište, jer formira ukus i edukuje mlade ljude i generacije koje će posle ići u Narodno, u Atelje…

– Radimo jednu vrlo važnu stvar, da li je moguće da su sva pozoršta od Beogradskog dramskog do Ateljea 212 i tako dalje, ušla u period rekonstrukcije i istu završili, a mi od 2015. godine nemamo odgovor, zato vas molim i apelujem – ne samo nas koji smo danas ovde i članove Upravnog odbora, molim Grad da nas čuju i da nam pomogu. Ne treba Pozorištu „Boško Buha“ tri scene – to je divno, mi smo zahvalni na predlozima i ponuđenom, ali dajte da napravimo matično pozorište. Da Pozorište „Boško Buha“ ima svoju matičnu kuću. Matična kuća Pozorišta „Boško Buha“ – ansambl se izjasnio – je tamo gde je i bila 70 godina, na Trgu republike br. 3 – istakla je Odanović.

Glumica je zamolila ljude iz oblasti kulture, kolege iz drugih pozorišta da im se pridruže, ali i nadležne iz Grada koji su zaduženi da brinu o kulturnim institucijama, da ih čuju kako bi se još sutra desilo nešto konkretno, jer je izgubljeno mnogo vremena, gotovo 10 godina.

Upitani da li imaju poverenja da će gradske vlasti rešiti njihov problem, Boba Latinović je istakla da „više nije stvar verovanja ili neverovanja gradskim vlastima, već da su se oslonili na njih kao na svog osnivača“.

– Ova konferencija za štampu koja je danas sazvana govori i o tome koliko verujemo. Verovali smo, ali je došao trenutak da izađemo u javnost. Iskreno da vam kažem, da sam novinar mogla bih da smislim nekoliko naslova – „Ko je prodao Pozorište ‘Boško Buha'“ – bi bio jedan od njih, „Da li je neko prodao pozorište“, „Da li je ovo što se dogodilo greška“, „Ko je odgovoran za tu grešku“… Nadam se da nećemo biti prinuđeni da postavljamo ova pitanja, ne samo mi nego i građani Beograda, kojima pre svega ovo pozorište i ova institucija kulture i umetnosti i pripada – zaključila je Latinović.

Od Nušića, preko Ršumovića do Mande: Kultura i umetnost moraju biti dostupne svima

U saopštenju koje je ovo pozorište danas javno čitalo stoji i ovo: “ U ime zaposlenih u Pozorištu ‘Boško Buha’, kao i u ime stotine umetnika koji su umetnički sazrevali u našoj kući, a pre svega u ime publike, iskazujemo čvrstu odlučnost da kultura i umetnost moraju biti dostupne svima i na način kako se ozbiljna društva i nacije prema njoj odnose, jer ona predstavlja vrhunsko civilizacijsko dostignuće i ono mora biti briga i obaveza svih koji svom narodu služe. Od naših osnivača Branislava Nušića i Gite Predić Nušić, preko LJubivoja Ršumovića i Donke Špiček do Milorada Mandića Mande i svih budućih generacija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari