Šapić: Za pozorište "Boško Buha" planiran prostor u Beogradu na vodi 1Foto: Grad Beograd

Premijerka Ana Brnabić i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obišli su rekonstruisano omladinsko pozorište ”Dadov’’ i konstatovali da je to velika stvar za omladinu i da će država nastaviti da podržava ovakve projekte, prenosi Nova.rs.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je rekonstrukcija Omladinskog pozorišta „Dadov“ važan projekat jer objedinjuje dve važne stvari – mlade i kulturu.

Ona je istakla da je „Dadov“ dao mnoge značajne ljude domaće scene i da je sada bio red da mu država vrati.

Brnabić je navela da će premijerom 15. marta „Dadov“ biti zvanično otvoren, i dodala da Vlada Srbije mnogo ulaže u infrastrukturu u kulturi.

Direktor Omladinskog pozorišta „Dadov“ Vladimir Mijović rekao je da se ova rekonstrukcija čekala 30 godina.

– Dadov ostaje mrestilište. Ove godine proslavljamo 65 godina rada – rekao je Mijović i dodao da će zgrada biti završena za oko 20 dana, te najavio da će povodom jubileja „Dadova“ biti otvorena izložba i izdate monografija i novine.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je da je Dadov 65 godina ostao rasadnik glumaca i možda bi ovu formu trebalo preneti po celoj Srbiji, bar u veće gradova.

– Čitav prostor je renoviran, uložena su 222 miliona, a prostor je proširen za oko 400 kvadratnih metara – rekao je Šapić, a potom dodao da kultura i sport ne smeju biti prepušteni tržištu.

Kako je rekao, grad želi da FEST bude institucija sam za sebe i da se ne sme dozvoliti da bude važnijeg festivala u regionu. Dodao je da je želja da FEST postane centralni umetnički festival u Beogradu na kojem će se birati i najbolji srpski filmovi i najbolji srpski glumci i dolaziti svetska imena.

Šapić je naveo da je za pozorište „Boško Buha“ planiran prostor u Beogradu na vodi, a da je pitanje da li će biti izmešteno potpuno ili će biti na dve lokacije.

On je dodao da ako „Boško Buha“ ne bude na staroj lokaciji, tu će biti neko drugo pozorište, a da je u rekonstrukciji problem imovinsko pitanje.

Na pitanje da li izdvajanje FEST znači da će biti u boljoj poziciji od Bitefa ili Belefa, Šapić je rekao da to znači da će FEST biti u boljoj poziciji nego što je danas.

– Ja kao gradonačelnik ne mogu da dozvolim da Sarajevo ima bolji festival od Beograda. FEST je najstariji – zaključio je Šapić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari